Nyheter

Venstres luftslott

Venstres landsmøte viste med all tydelighet at partiet sliter med sitt regjeringsalternativ etter 2017.

I forkant av Venstres landsmøte meldte Trine­ Skei Grande at hun ville trekke linjer for partiets samarbeid etter valget. På en pressekonferanse i forkant, svarte hun bekreftende på at hun kom med nye signaler om samarbeid i landsmøtetalen.

Dette nye var at Grande ønsker Miljøpartiet De Grønne (MDG) inn i varmen. Likevel står hun på sitt gamle alternativ om en Høyre-sentrumsregjering, der Frp ikke er med. I prinsippet er et slikt alternativ mulig. I intervjuet med Vårt Land peker Grande selv på at Norge har hatt styringsdyktige mindretallsregjeringer, som blant annet dagens regjering, sentrumsregjeringen og mindretallsregjeringer utgått av Høyre og sentrum.

LES OGSÅ: Venstre-leder vil kjempe frem trio uten Frp

Hopper elegant over

Når Grande skisserer Venstres ønskeregjering etter 2017, hopper hun likevel elegant over det faktum at statsminister Erna Solberg nylig uttalte at det er uaktuelt for Høyre å gå i regjering uten Frp etter valget. Dermed framstår Venstres alternativ som et luftslott. Et alternativ som er skutt ned av statsministeren allerede før Grande fremmet det.

Det er dessuten flere andre momenter som gjør Venstres ønske­regjering lite realistisk. De siste månedene har MDG ligget klart under sperregrensen. Dess­uten hadde partiet nylig et landsmøte preget av sterke interne konflikter. Nå er det ingen umulighet at MDG greier å løfte seg. Skulle det skje, er det likevel ikke gitt at partiet vil støtte eller delta i en regjering utgått av Høyre, Venstre og KrF.

BERIT AALBORG: Støres Venstre-tabbe

Frp i siget

Om dette mot formodning skulle falle på plass, ville en slik sentrum-høyre-regjering være avhengig av en eller annen form for samarbeid med Frp. For øyeblikket er Frp i siget på flere målinger. Lite tyder på at de ønsker å være et støtteparti for en regjering utgått av Høyre og sentrum. Tvert imot er det mye som tyder på at det ville blitt svært krevende for både Erna Solberg og partiene i sentrum å måtte lene seg på et stort og slagkraftig Frp i opposisjon.

I tillegg til alt dette har Venstres makker KrF åpnet for en grundig debatt om sine samarbeidsalternativer fram mot 2017. Internt i KrF er det ulike meninger om samarbeid, og det er få som tør spå hvor KrF ender. Uansett tipper flere at KrFs landsmøte neste år vil åpne for et samarbeid både til høyre og venstre etter valget. I praksis vil en slik åpning bety at partiet orienterer seg i retning Ap, heller enn å være i et samarbeid der Frp står sentralt.

LES OGSÅ: Venstres velgere missliker Frp like sterkt som før

Krevende for Venstre

Et slikt scenario vil være ytterst krevende for Venstre. De vil da bli stående alene om å måtte forsvare et regjeringsalternativ ingen andre peker på, eller satser på.

I tiden som kommer vil det være uhyre viktig for Venstres ledelse å lese hva som beveger seg i eget parti, samt følge med på prosessene i både KrF og Høyre. I norsk politikk kan mye skje i løpet av halvannet år. Det som framstår som en utopi i dag, kan være en aktuell løsning i 2017. Kanskje er det likevel ikke så dumt av Venstre, å ta en mer grunnleggende runde på partiets vei framover, enn det partiledelsen i dag legger opp ti

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter