Kommentar

Jeg husker fremdeles den trygge varmen som preget stemmen til Radiolegen. Som småbarnsfar gift med en sykepleier hørte jeg med interesse på programmet «Et kvarter med legen» på NRK. Programmet gjorde Hans Olav Tungesvik til kjendis – og til en populær mann.

Men så ble han også en omstridt person. Som formann i Folkeaksjonen mot selvbestemt abort sto han fra 1974 i sentrum for en beinhard samfunnsdebatt. En varm og blid Venstremann, som også var lege, var et godt mottrekk mot de som mente at abortkampen var mørkemennenes kamp mot kvinnene.

Abortsaken var nok også det avgjørende bidraget til at Tungesvik forlot Venstre og valgte Kristelig Folkeparti. Etter splittelsen av Venstre i 1972 hadde nok også Tungesvik vært frustrert over det gamle partiet sitt - selv om han var fylkesleder i Hordaland Venstre helt til 1974.

I KrF tok man mot ham med åpne armer. I 1977 ble han valgt inn på Stortinget fra Hordaland. På Stortinget satt han i to perioder, de siste to årene som parlamentarisk nestleder.