Nyheter

USA-populismen kan smitte til andre land

Populister i alle land kan hente inspirasjon fra USA-valget. Det gir grunn til bekymring.

Etter tirsdagens nominasjonsvalg i New Hampshire har det begynt å gå opp for verden at kampen om å bli USAs 45. president kan komme til å stå mellom Donald J. Trump og Bernie Sanders. Et slikt scenario er lite å glede seg over. I amerikansk politikk er de ytterliggående på hver sin kant.

LES MER: «Han er blitt USAs nye likhetsprofet», skriver Beris Aalborg

Begge kandidatene drar stemmer på politikerforakt. Donald Trump er i særklasse verst, men Sanders spiller også på en nedvurdering av ordinært, politisk arbeid. De store ordene sitter løst hos begge kandidatene.

LES MER: Gud er på retur i USA, men ikke i valgkampen

Kristenpopulisten Cruz

Forflatningen styrkes ytterligere av den forenklede høyreretorikken til Ted Cruz. Den har et sterkt, kristelig preg og mobiliserer mange evangelikale velgere. Cruz gikk på en nesestyver etter seieren i Iowa, men mange mener at han vil komme sterkere tilbake når nominasjonssirkuset forflytter seg til South Carolina. I denne staten er det langt lettere å vinne gehør for kristenpopulisme enn i liberale New Hampshire.

USA-ekspert Jan Arild Snoen mener at Trump støttes av om lag hver tredje republikansk velger i USA. Dersom mange av kandidatene faller av i de nærmeste ukene, vil det kunne bli langt tøffere for Trump å holde på den soleklare ledelsen han fikk i den knøttlille staten New Hampshire.

LES MER: Valgsirkuset som trollbinder hele verden

Grafser i misnøye

Valgprosessen er et gedigent politisk spill som gir ytterliggående kandidater muligheten til å grafse dypt i misnøye og ønsket om å selge enkle politiske løsninger. Vi får fortsatt håpe at det ikke holder helt fram for Trump og Cruz, men at det i det hele eksisterer en mulighet for slike kandidater, er ille nok.

Politikk bør ikke være forenkling. Politikk bør utvikles på basis av analyse og faktabasert informasjon, ikke på lettvinte slagord og sterke utfall mot dem som forsøker å holde en anstendig standard.

Vårt Land følger valgkampen i USA. Les mer her!

Smitteeffekt

Valgkampen i USA appellerer til politisk interesserte over hele verden. Mange har mulighet til å følge valget langt tettere enn bare for et par tiår tilbake. Det er grunn til å bekymre seg over hvilken smitteeffekt som kan oppstå. De populistiske virkemidlene kan tas i bruk av politikerspirer i andre deler av verden enn USA.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter