Nyheter

Tyrkia som erdogen sone

Tyrkias sterke mann ble reddet av dem han ville kvitte seg med. Det ser ut til å ha gjort ham enda mer maktkåt.

President Recep Tayyip Erdogan har brukt hver eneste time etter kuppet sist helg til å stramme grepet mot alle som kan utfordre hans autoritet.

Den valgte presidenten er på vei til å gjøre seg selv til diktator. Annerledes er det vanskelig å se det, selv om han åpenbart har stor støtte i befolkningen når han opphever den ene demokratiske rettigheten etter den andre.

Unntakstilstand er innført. 10.000 tyrkere er arrestert. 50.000 offentlige ansatte er sparket. 2700 dommere er suspendert. 6000 politimenn er fjernet fra stillingene sine. Alle landets akademikere har fått generelt utreiseforbud, og de som er i utlandet er pålagt å reise hjem.

Det bør de nok ikke gjøre.

Mediene nektet

Selv om kuppet i ettertid framstår så amatørmessig at mange mistenker at det var iscenesatt av Erdogan selv, er det kommet informasjon som tyder på at kuppmakerne faktisk var nær ved å lykkes.

En av grunnene til at det ikke gikk, var at Tyrkias frie medier nektet å gjøre som de ble bedt om. Et Black Hawk helikopter landet ved Dogan Media Center i Istanbul og soldater forlangte at avisene og TV-stasjonene i huset skulle kringkaste at Erdogan var avsatt.

Aftenpostens korrespondent forteller at den statlige TV-kanalen, som Erdogan normalt kontrollerer, bøyde av og leste opp kuppmakernes dekret, mens flere frie medier nektet å gjøre det samme. CNN Türk viste tvert i mot et Face Time-opptak der Erdogan oppfordret folk til å gå ut på gatene for å stoppe kuppmakernes tanks.

Redaktøren i avisen Hürriyet, Yusuf Kanli, skrev følgende på mandag: – Om det ikke hadde vært for CNN Türk og andre uavhengige kanaler, som både avviste å følge kuppmakernes ordre, samt lot Erdogan snakke til massene, så ville kuppet kunne ha lyktes.

LES OGSÅ: Dette gjør det mislykkede kuppforsøket med Erdogans agenda

Fascisme

Tyrkiske medier er i lang tid blitt forsøkt kneblet av president Erdogan. Antiterrorlover er flere ganger brukt for å stoppe kritisk journalistikk. Redaktører som har vært ulydige er blitt avsatt og fengslet.

Selv om Erdogan ble reddet av dem han forsøkte å utrydde, er det ingen som venter at presidenten vil vise noen takknemlighet.

Det er også et paradoks at Erdogan benyttet seg av sosiale medier for å kommunisere med folket mens kuppet pågikk. Da tyrkerne tok til gatene og kritiserte ham for å være en diktator i 2013, uttalte Erdogan at «for meg er sosiale medier den verste trusselen mot samfunnet».

Flere ganger har Erdogans regjering forsøkt å begrense tilgangen til sosiale medier og til internett. Wikileaks nettsider ble onsdag blokkert i hele Tyrkia.

Den tyrkiske professoren Murat Özbank sier til Dagsavisen at fascismen er på vei inn i Tyrkia. Han sammenligner kuppet sist helg med Riksdagsbrannen i Berlin i 1933. Den førte Hitler til makten og i løpet av kort tid var borgerrettighetene opphevet.

Den sterke mann

Gjennom kneblingen av domstolene, mediene og universitetene følger Erdogan et velkjent mønster for å skaffe seg full kontroll over det som var et demokratisk land. Foreløpig virker det som om store deler av folket støtter den autoritære stilen, men det er ikke godt å si hva som skjer når majoritetsbefolkningen får smake den samme medisinen som kurderne lenge har fått.

Med IS som nabo i Syria kan det være at mange føler at de trenger en sterk mann som kan holde Tyrkia samlet. Både i Irak, Libya og Syria har vi sett at det ikke nødvendigvis blir bedre forhold for befolkningen når den sterke mannen er borte. Men til forskjell fra disse landene, har tyrkerne i en årrekke levd i et samfunn som har vært relativt demokratisk.

LES OGSÅ: «En gang var Tyrkia kristenhetens sentrum. Da Tyrkia ble sekulært, ble de kristne renset ut»

Ensretting

Recep Tayyip Erdogan ble på 90-tallet satt i fengsel for å ha lest et dikt med religiøst innhold i en politisk sammenheng. Han vet altså hva han gjør når han fengsler karikaturtegnere, journalister og professorer som bruker ytringsfriheten til å kjempe for det de tror på.

Derfor er det neppe realistisk å tro at Erdogans opplevelse av at de frie mediene reddet ham under kuppet, vil gjøre at han ser verdien av ytringsfrihet og pluralisme. Snarere virker det som om Erdogans grep er mer ensretting.

Det kan kanskje holde Tyrkia samlet. Men det er ikke et demokratisk Tyrkia.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter