Meninger

Tragedien

De øverste muslimske lederne tvinges nå til å tenke nytt om pilegrimsferdene.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvordan kan store tragedier skje år etter år rundt muslimenes hellige steder ved Mekka? Dette spørsmålet stiller en hel verden seg etter at mange hundre torsdag ble trampet i hjel ved Mina, fem kilometer øst for Mekka. Torsdag ettermiddag var 717 meldte døde, og enda flere er skadet.

Pilegrimsvandringen er en av verdens største religiøse samlinger og startet tirsdag. To millioner muslimer fra hele verden møtes da ved Jabal Rahma, Barmhjertighetens fjell, øst for Mekka i Saudi-Arabia.

Forpliktelsen til å reise på pilegrimstur hviler også på muslimer bosatt i Norge. Omlag 325 deltar fra Norge. Utenriksdepartementet kartlegger nå om det er nordmenn blant de døde og skadede.

LES MER: Folk dør av selfi-fotografering i Mekka

En gjenganger

Store menneskemengder deltok i en rituell kasting av småstein på søyler som representerer djevelen. Det brøt ut panikk, og tragedien var et faktum.

Ulykker med store tap av menneskeliv ved Mina har vært en gjenganger i flere tiår. Mange av de ulykksalige hendelsene har skjedd under steinkastingen.

De ansvarlige for arrangementene har lagt stor vekt på å utvikle gode sikkerhetssystemer og rutiner. Likevel skjer ulykkene. Gårsdagens­ er en av de verste med tanke på tap av menneskeliv.

1,7 milliarder muslimer

Islam er verdens nest største religion. Tallene er usikre, men man regner med det er mellom 1,3 og 1,7 milliarder muslimer på verdensplan.

Muslimsk tro bygger på fem søyler. Fire av søylene er trosbekjennelse, bønn, faste og veldedighet. Hajj er den femte. En hver troende muslim må gjennomføre en pilegrimsvandring til Mekka-området en gang i livet dersom de er i stand til det.

LES MER: Tar feil om at Muhammed ville jage ut jøder

Må tenke nytt

Pilegrimene vil gjerne komme til de store høytidene. Når det samlede antall muslimer på verdensplan er så høyt og forpliktelsen til å ta pilegrimstur er så klart uttalt i religionen, er det en lovmessighet at det vil bli store folkeansamlinger. Da øker risikoen for at nye ulykker skjer, selv om sikkerhetstiltakene er ekstremt strenge.

De øverste muslimske lederne tvinges nå til å tenke nytt om hvordan pilegrimsferdene skal organiseres og ikke minst på hvordan menneskemengdene kan fordeles på flere dager.

Nå må vi kondolere og vise medfølelse med dem som er berørt av en stor tragedie.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger