Til topps for enhver pris

Hva sier det om mennesket som art når de mest ressurssterke av oss betaler en halv million kroner for å stå i en kø der mange dør?

Nesten 300 mennesker har mistet livet på Mount Everest siden første mann sto på toppen i 1953. Verdens høyeste fjell er forlengst blitt en grell gravplass ettersom de døde kroppene blir liggende langs tråkket opp mot den 8848 meter høye toppen, skriver Lars Gilberg
Publisert Sist oppdatert

Av hundre personer som lykkes med å nå toppen av verdens høyeste fjell, er det seks som dør på på fjellet. Dette vet de, de som er der. Hvorfor gjør de det?
Nesten 300 mennesker har mistet livet på Mount Everest siden første mann sto på toppen i 1953. Verdens høyeste fjell er forlengst blitt en grell gravplass ettersom de døde kroppene blir liggende langs tråkket opp mot den 8848 meter høye toppen.

11 personer har dødd på fjellet hittil i 2019, noe som tangerer ulykkesrekorden fra 1996. Eventyreren Stein P. Aasheim skriver på sin Facebook-side at han blir gjennomtrist av å se bildet som er gjengitt over denne artikkelen. «Og jeg blir ydmyk over at jeg fikk oppleve dette mektige fjellet før Ragnarok», tilføyer han.

Aasheim deltok i den første norske ekspedisjonen som nådde toppen av fjellet i 1985. Og han skrev en fantastisk bok om turen. Jeg har lyst til å spørre ham: Kan det være at de som går først inn i urørt natur – og som skriver om det og tjener penger på det – har sin del av ansvaret når massene følger etter?

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP