Nyheter

Til bords

Et måltid kan bety mer enn bare det å spise seg mett.

En israelsk restauranteier gikk tidligere denne­ uken ut med sin egen måte å møte den betente ­situasjonen i området på. Restaurantsjef Kobi Tzafrirtine proklamerte at alle jødiske kunder som deler bord med en araber (og omvendt) får 50 prosent avslag på matretten hummus, meldte Aftenposten.

Sterk symbolikk

Ingen tror at alle blir venner fordi de sitter rundt samme bord og spiser sammen. Men symbolikken er sterk. Et måltid er nemlig mer enn å spise seg mett. Mat er religiøse regler, samfunnsnormer, ­tabuer, overflod og mangelvare, alt etter som. Og det er viktig i alle kulturer.

For noen år siden samlet journalist Fredrik Græsvik og kokken Tom Victor Gausdal parter fra ulike konflikter for å lage mat og spise sammen. TV 2 ­beskrev sin serie Til bords med fienden som «­kulinarisk fredsarbeid». De var blant annet i Rwanda, Kashmir og Libanon og lot gamle fiender snakke sammen over bordet.

I 2011 lanserte Antirasistisk Senter kampanjen Tea Time, der formålet var at muslimer og ikke-muslimer skulle bli bedre kjent – ved å drikke te sammen. Det ble en suksess. – Mange har spørsmål om andre kulturer, ofte enkle, hverdagslige spørsmål, men vet ikke helt hvordan og når det passer seg. Da er en uformell prat i en stue, over en kopp te, en fin arena, sa daværende leder Kari Helene ­Partapuoli.

Følg oss på Facebook og Twitter!

«Her har vi bare mennesker»

God mat gjør folk vennligere innstilt. Å spise sammen kan være nært og hverdagslig. Kanskje folk oppfører seg bedre og mer høflig hvis de som uvenner blir tvungent til å spise kjøttkaker, sushi, pasta eller hummus i fellesskap. Hummus er ­forøvrig kikertpuré, og dermed både kosher og halal.

«Er du redd for jøder? Er du redd for arabere? Hos oss er ingen arabere. Vi har heller ingen jøder. Men vi har mennesker her!» Slik lokker restaurant­sjefen Kobi Tzafritine gjester på Facebook. Han sier til avisa Times of Israel at det er hans svar til den økende ­intoleransen fra både arabiske og israelske ekstremister.

For restauranteieren mener et måltid kan være et lite steg for å folk til å nærme seg hverandre.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter