Nyheter

Tar krigen
 snart slutt?

Etter fire og et halvt års krig synes det klart at ingen av partene kan håpe på en militær seier.

De tyske nazistenes okkupasjon av Norge varte i fem år. Snart har Syria-krigen rast like lenge, uten noen fredsløsning i sikte. De humanitære kostnadene er ekstreme: Over en kvart million drepte, kanskje 1,5 millioner skadde, 7,6 millioner internt fordrevne og over fire millioner syrere på flukt utenfor landet.

Ved makten sitter fortsatt president Bashar al-Assad, men han har lidd en serie militære nederlag de siste månedene og kontrollerer bare rundt en tredjedel av landet.

Har allierte

Det er likevel ikke noe som tyder på at Assad frivillig vil gi fra seg makten eller inngå kompromisser om overgangsstyre og maktdeling. Fortsatt står to viktige allierte - Iran og Russland – som en slags garantister for hans politiske overlevelse, selv om begge har åpnet for at syrerne selv kan framforhandle en tidlig Assad-exit.

LES OGSÅ: Her kan du hjelpe flyktninger – se vår nasjonale oversikt

Kortene er imidlertid delvis spilt på nytt etter at Iran fikk i havn en etterlengtet atomavtale. Den innebærer en forsiktig retur til det gode, internasjonale selskap, med avvikling av sanksjoner og iranske utsikter til økonomisk vekst. Håpet er at regimet i Teheran nå ser seg tjent med å spille en noe mer konstruktiv diplomatisk rolle i Syria-konflikten.

Saudi-Arabia

Tonen er også litt mindre bastant fra Russland. I forrige måned hadde Moskva diplomatiske samtaler om konflikten med Saudi-Arabia, den oljerike golfstaten som er største sponsor for de sunnimuslimske opprørskreftene i Syria. For det sunni-styrte Saudi-Arabia handler det primært om å vinne maktkampen mot det sjia-styrte Iran om å være regionens dominerende makt.

LES OGSÅ: Ber nordmenn være bedre naboer

Saudierne fastholdt imidlertid kravet om at Assad ikke har noen plass i morgendagens Syria. Dermed ble det ingen felles forståelse med Russland, og i går viste den syriske statskanalen opptak av angivelige russiske soldater i pansrede kjøretøy som kjemper for det syriske regimet. Forleden publiserte også islamistene i Nusrafronten – 
al-Qaidas syriske fløy – bilder av det som skal være russiske fly og droner over byen Idlib.

Fundamentalister

Problemet er at de sterkeste kreftene for å velte Assad-regimet er beinharde islamister, med Den islamske staten (IS) og 
deres tidligere allierte Nusrafronten i spissen. IS går lengst og har en drøm om at deres selverklærte 
kalifat også skal hegne om en av de historiske 
hovedstedene fra historiens islamske kalifater; Syrias nåværende hovedstad Damaskus.

Følg oss på Facebook og Twitter!

IS har allerede kontroll over betydelige deler av Irak og Syria, på sin blodige jakt etter det som i realiteten er et fundamentalistisk, islamistisk diktatur uten toleranse for andre enn deres smale definisjon av rettroende. Kanskje er syrernes beste håp at IS og Nusrafronten vil gå løs på hverandre når de ser den store prisen nærme seg: Kontroll over Damaskus.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter