Nyheter

Takk Karsten!

Biskop i Tønsberg Per Arne Dahl og domprost David Gjerp minnes Karsten Isachsen med takknemlighet.

På årets kaldeste og vakreste vinterdag, døde Karsten Isachsen underveis til sin dialyse nr. 360 på Ål Sjukestugu mandag morgen den 18. januar. Nyresvikt og skrantende helse preget de siste årene, men ingen kunne ta fra ham takknemligheten og gleden over et rikt liv. Denne mandag morgen fikk han oppleve hva han for to år siden skrev i forordet til sin siste bok, Underveis til Guds evige sommerdag: 'Natten er mørkest like før dagen gryr- når de første strålene kommer meg i møte fra Guds evige sommerdag.'

LES OGSÅ: Renset blodet tre ganger i uken

Fra Majorstuen og Ullern til Skurdalen

Allerede i ungdoms- og studietid gjorde Karsten seg sterkt bemerket i Oslo som leder og inspirator for et stort og åpent ungdomsarbeid i kristen regi. Ungdomsklubben han drev sammen med Cato Kristiansen på Majorstua, ble et treffsted for hundrevis av ungdom og et utstillingsvindu for kristent ungdomsarbeid. I sin første prestestilling i Ullern kirke fra 1970 så vi hans evner og vilje til å gå nye veier for å nå bredt ut i samfunnet,- og oppnådde tidlig offentlig oppmerksomhet. I løpet av denne perioden ble han også drivkraften bak et stort og ekspansivt konfirmantarbeid,- som bl.a. førte til etableringen av leirstedet Fagerli i Skurdalen,- og deretter kjøpet av fjellgården Eivindsplass.

Gjennom 40 år har han hatt Eivindsplass fjellgard som base for sitt omfattende arbeid,- de første 10 år i tjeneste som stiftskapellan i Tunsberg bispedømme med hele Hallingdal som tjenestested. Systematisk begynte han nå å kjøpe opp hallingstuer og andre gamle hus som sto til nedfalls i områdene omkring,- og fikk dem restaurert og gjenreist på Eivindsplass. Med stor pietet har han gjennom årene skapt et fantastisk gårdstun med i alt 22 bygninger.

LES OGSÅ: Så på seg selv som en privatpraktiserende biskop

Identitet som prest

Selv om Karsten fra midten av 1980-tallet valgte å avslutte fast prestetjeneste, beholdt han like fullt alltid sin identitet som prest og ønsket at Eivindsplass fjellgard også skulle fungere som en stiftsgård for Tunsberg bispedømme. Her stilte han med stor raushet stedet til disposisjon for prester og andre kirkelige ansatte fra hele landet som hadde behov for hvile og ny inspirasjon og pågangsmot. Alt dette uten noen økonomisk fortjeneste for sin egen del.

Fra siste del av 1970-årene begynte Karsten å gi ut bøker i tillegg til å intensivere sin tale- og foredragsvirksomhet over store deler av landet. Både som foredragsholder, taler og forfatter ble han stadig mer etterspurt både innen næringsliv, samfunn og kirke. Hans bokproduksjon og salgstall de siste 35 år savner sidestykke i norsk kirkehistorie. Med sine 35 bøker solgt i over en halv million eksemplarer er han den mest solgte kristne oppbyggelsesforfatter i Norge gjennom tidene. I hans formidling hørte humor alltid med,- ikke som pynt, men som en hovedstrøm i livet. I sin kristne forkynnelse holdt han fast ved det sentrale i budskapet, samtidig som han gjennom bruk av uventede ord og innfallsvinkler, evnet å skape en perspektivforskyvning som gjorde at folk lyttet og leste med spenning og forventning. Slik har Karsten gjennom 35 års forfatterskap antagelig nådd lenger utenfor den indre kirkelige krets enn noen annen.

SE VIDEO: Slik svarer Karsten Isachsen på spørsmålet: Hva er meningen med livet?

Morgenandakt P1

Parallelt med hans forfatterskap har han vært en av Norges mest etterspurte foredragsholdere. Hans næringslivsseminarer er viden kjent,- og han skal gjennom årene ha holdt over 4.000 slike foredrag og seminarer. Balansen mellom humor og alvor var et særskilt varemerke for hans formidlingsform både skriftlig og muntlig. «Den som får mennesker til å le, får også mennesker til å lytte», var hans enkle filosofi.

Som prest og predikant var Karsten en av de mest etterspurte i vårt land. Han har holdt utallige morgenandakter i NRK P1 gjennom årene,- har i perioder vært en flittig gjest i ulike fjernsynskanaler og programmer – og har samlet fulle kirker over hele landet på sine «Kirkekvelder». Gjennom sin forkynnergjerning i over 40 år har han bidratt til å bryte ned negative fordommer om tradisjonell kristen forkynnelse.

Gjorde ikke forskjell på folk

Som prest og forkynner har han vært en døråpner til kirken for mange mennesker som har vært på leting etter holdepunkter i livet. Hans radiooverførte preken påsken 1977 ”Gjester som ikke ville gå”, ble et vendepunkt i nyere norsk prekenkunst, og viste oss en ny og annerledes måte å forkynne på samtidig som budskapet ble bevart. For Karsten har troen på en Gud som elsker alle og aldri gjør forskjell på folk vært en bærebjelke. Som predikant har han derfor ønsket å hjelpe mennesker til å definere seg selv «innenfor» – i stedet for å oppleve seg definert «utenfor»!

Bro mellom tro og samfunn

Gjennom sitt virke som prest har Karsten Isachsen bygget en viktig bro mellom kirke og samfunn og mellom den kristne tro og det enkelte menneske. Som inspirator, forkynner og forfatter har han innad i kirken hatt stor betydning for en hel generasjon prester.

Vi avslutter ved å vende tilbake til hans siste bok: «Jeg trodde lenge at jeg gjennom livet var underveis til livets aften, og at den rosa stripen som venter i horisonten var en solnedgang. Men Jesus har sagt at vi som er i hans følge er underveis til en morgen. Vi er underveis til en soloppgang, hvor Gud skal bli alt i alle! Og når min avskjedstime nærmer seg, vet jeg hvilke ord som vil være på mine lepper, hvis jeg får være ved full bevissthet: «Midt i nattens mørke blinker som et fyrlys Jesu navn!»

TAKK KARSTEN!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter