Nyheter

Svensk populist-kaos

ANALYSE: Så ble det hull i muren: Innvandringskritiske Sverigedemokraterna er ikke lenger helt utestengt. Kristendemokratene myknet først.

Bilde 1 av 2

Svensk politisk debatt er høytemperert etter at lederen for Høyres søsterparti, Moderaterna, sier hun vil snakke politikk med Sverigedemokraterna (SD). Da er det over og ut for den store «dugnaden» blant alle partier om å isolere det høyrepopulistiske partiet.

Gjør man en liten tidsreise i norsk politikk, husker man temaet for litt over tiåret tilbake: Frp ble sett på som en spedalsk, som skulle være utenfor makten fordi budskapet var for sterkt. Ikke minst på innvandringsfeltet.

Det som skjer i Sverige nå, ligner mye på debatten i Norge den gang. Men her hjemme endte Frp til slutt som regjeringsparti.

Hver femte velger

Da SD fikk 13 prosent og ble tredje største parti ved forrige valg, satset alle partier i Riksdagen på å beholde den muren de hadde bygget mot anti-innvandringspartiet. I praksis hadde de en slags pakt om at SD skulle ha null innflytelse.

Men dagens gallupsnitt viser at hver femte svenske velger ville stemt på SD. Partiet er blitt så stort at både rød og blå side er sjanseløse til å danne flertallsregjeringer uten at SD er med.

Dessuten er flere partier nå lekk til SD. Ikke minst Moderaterna. Derfor ville partitopper ta affære.

LES OGSÅ: Svenske KrF velger tydelig, borgerlig kurs

KrFs søster

Først ut til å snakke nytt om SD var likefullt leder Ebba Busch Thor i KrFs svenske søsterparti, Kristdemokraterna. Høsten 2015 ville hun skrote den budsjettpakten som brukes til å holde SD unna innflytelse.

Et halvår senere fulgte hun opp med å si ja til passiv støtte fra SD til en borgelig regjering. Hun ville ikke forhandle med SD, men ville ikke som andre toppolitikere stemple SD som et rasistisk parti. I et intervju med Vårt Land forklarte hun: «Ja, det er ­rasister i SD og partiet har en ­rasistisk historie». Men selve programmet var i følge KD-lederen ikke rasistisk.

Sprenge laget

De andre i det borgerlige samarbeidet Alliansen – Centern (liberal utgave av norske Sp) og Liberalerna (Venstres søsterparti) – delte slett ikke budskapet til Busch Thor. De samme to partiene tar også tydelig avstand fra det aktuelle fremstøtet til Moderaternas leder, Anna Kinberg Batra om å «samtale» med SD.

Utspillet kan sprenge samarbeidet i den borgerlige Alliansen, som styrte Sverige i åtte år.

Kinberg Batra går klart lenger enn den svenske KrF-lederen gjorde. På områder der Alliansen ikke allerede står samlet vil hun snakke med partileder Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna. For det finnes områder der de «kan komme overens».

LES OGSÅ: Kristne velgere vendte Sverigedemokraterna ryggen

Frp-oppskrift

Og SD-leder Åkesson svarer, akkurat som det lød fra norske Frp i sin tid: Vi vil «selvfølgelig» ha innflytelse tilbake. Både over politikken til en blå regjering – og hvordan den er sammensatt.

På mange punkter i innvandringspolitikken er ikke SD og norske Frp helt ulike. Men SDs retorikk er beskere. Og partiets røtter er nasjonalistiske.

SD har likevel benyttet mye av Frps gamle oppskrift på vekst: Være anti-politikere og stjele eierskap til tradisjonell, sosialdemokratisk sikkerhet. Gjennom polering og skolering vinner SD tillit blant frustrerte velgere.

LES OGSÅ: SV vil ikke kongen skal be om Guds hjelp

Krangel

Moderaternas linjeskifte forklares blant annet med at de trenger å svare velgerne som har vendt dem ryggen, fordi de ikke en gang kan snakke med SD.

Men i partiet som først pratet nytt om SD, er det ufred på grasrota:

Et 50-talls lokale profiler i KrFs søsterparti har ifølge den svenske avisen Dagen undertegnet et opprop om å få tilbake en mykere og kristen asylpolitikk. Partiet har sunket til 3 prosent – langt under sperregrensen. Der kan forholdet til både flyktningpolitikk og SD bli en farlig splittesak.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter