Film

Storfilm rett på nett

Fredag sendte Netflix sin første egenproduserte spillefilm rett inn i stua til 69 millioner abonnenter. Det kan tvinge filmbransjen til å tenke nytt.

Da det amerikanske strømmeselskapet Netflix slapp alle de 13 episodene av det politiske dramaet House of Cards i februar 2013, forandret de måten vi ser TV på. Selv om det allerede var vanlig å drive med såkalt binge watching, å se mange episoder av en serie i et strekk, sørget Netflix for at du slapp å vente til serien blir utgitt i en DVD-boks. Siden har de lansert alle sine originalserier, som Orange is the New Black og Narcos, på samme måte.

LES OGSÅ: Den onde helten har blitt et kjennetegn ved god TV

Lanserte sin første film

I fjor høst gjorde NRK hele tredje sesong av Lilyhammer tilgjenglig på nett-TV samtidig som første episode hadde premiere på NRK1. Begrunnelsen var at publikums seermønster er i endring. Netflix kan ta en stor del av æren.

Nå snur strømmegiganten seg mot filmbransjen. Fredag lanserte Netflix Beasts of no Nation, selskapets første spillefilm. Filmen handler om en barnesoldat i Vest-Afrika som blir tatt hånd om av en geriljaleder som kaller seg Kommandanten, og er regissert av Cary Joji Fukunaga.

Det mest oppsiktsvekkende med filmen er ikke den urovekkende fortellingen, men at Netflix sender den rett hjem i stua til sine 69 millioner kunder verden over samtidig.

LES OGSÅ: Musikkbransjen har utryddet piratkopiering

Hopper over kinoen

Vanligvis må filmen gjennom flere ledd før den dukker opp hos strømmetjenestene. Filmen skal gå minst 90 dager på kino før den kan slippes andre steder, og den blir først tilgjengelig for kjøp og leie, før den kan strømmes. Det gjør at filmene som oftest er tilgjengelige på piratnettsteder lenge før det er mulig å få tak i dem på lovlig vis. Mange av brukerne til pirattjenesten Popcorn Time hevder de er villige til å betale for filmene – hvis de bare hadde vært tilgjengelige.

Men filmbransjen er motvillig og redd for å tape penger. Selv om Beasts of no Nation også vises på kino i USA, har de fire største kinokjedene boikottet filmen fordi Netflix ikke respekterer den vanlige 90-dagersregelen. De tror ikke folk er interessert i å gå på kino for å se noe de har fritt tilgjengelig på nettet hjemme.

Spørsmålet er også hva den nye distribusjonsmodellen betyr for innholdet. Den amerikanske TV-anmelderen Margaret Lyons påpeker at selv om mange av strømmetjenestenes nye serier er gode, skulle den nye plattformen gi oss programmer det ikke var plass til på tradisjonell TV. Men i stedet for å gi oss noe som er rarere, modigere eller frekkere, har strømmeselskapene laget TV-serier som kunne vært sendt på en vanlig TV-kanal, skriver hun i Vulture.

LES OGSÅ: Netflix har utslettet lukta av barnslige forventninger og billig smågodt

Netflix vet alt om deg

Vil det samme skje med filmen? Beasts of no Nation har så langt fått god kritikker, og amerikansk presse skriver allerede om filmens Oscar-sjanser. Og flere filmer er på vei. I desember kommer Adam Sandlers The Ridiculous Six, den første av fire filmer komikeren skal lage for Netflix. Neste år kommer oppfølgeren til Ang Lees kinesiske kampsportfilm Snikende tiger, skjult drage, som har fått tittelen The Green Legend og komedien Pee-wees Big Holiday.

En av Netflix' største fordeler er at de vet alt om kundene sine. De vet hvilke filmer du har sett tidligere, når du har sett dem, hva du søker på og når du setter på pause. Dermed har de mulighet til å skreddersy filmene etter seernes vaner og preferanser.

Dersom du har skrudd av en film fordi du syns den var for dårlig, vet Netflix nøyaktig når du ga opp. Men ved å bruke disse dataene, kan filmene fort bli for kalkulerte. Faren er slike opplysninger gjør de nye filmene forutsigbare og kjedelige.

LES OGSÅ: Sju av ti nordmenn strømmer musikk

Blir de rarere, modigere eller frekkere?

Som abonnementstjeneste er ikke Netflix like avhengige av den enkelte filmens kommersielle suksess som en kinofilm er. Dermed bør de tåle å eksperimentere litt mer, siden kundene neppe sier opp abonnementet fordi en enkeltfilm ikke var helt det de forventet.

Kan det føre til at Netflix lager filmer som er rarere, modigere eller frekkere enn de vi vanligvis ser på kino? Det er i hvert fall lov å håpe.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film