Politikk

Støres famling

Jonas Gahr Støres problem er ikke 
tåkeprat, men at hans kompromissløse asyllinje krasjer med bildet av den Støre vi trodde vi kjente.

Gjennom mange år har Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg og en lang rekke av Aps stats-
sekretærer på asylfeltet framstått nærmest kompromissløse i innvandringspolitikken.

Tøffe statssekretærer

Det var et kjent fenomen at Ap satte egne statssekretærer på den tøffe jobben, blant annet slik at justisministeren selv skulle slippe å bli klistret til de råeste utsendelsene. Pål K. Lønseth, Libe Riber-Mohn og Øystein Mæland er blant de fremste eksemplene.

Jens Stoltenberg selv var også kjent for å være en tøff realpolitiker. Han hadde vilje til å stramme inn asyl- og flyktningpolitikken i tider med økt tilstrømning. Et eksempel er stormen rundt den mye omtalte Maria Amelie-saken, der han til slutt utviste den unge kvinnen uten oppholdstillatelse til Russland. I etterkant av utsendelsen ble Ap belønnet med tilsig fra høyresiden.

LES OGSÅ: Ap vinner velgere på Amelie-saken

Lang fartstid i Ap

Det som gjorde at Ap likevel greide å holde partiet samlet, var at Stoltenberg kjente Arbeiderpartiets venstrefløy og AUF godt. Han visste akkurat hvor mye han måtte gi dem, slik at de ikke mistet ansikt. Eksempelet i Amelie-saken er illustrerende. Gjennom en liten særlov, kalt Lex Amelie, lot han Maria Amelie komme tilbake til Norge.

Støres ledelse

Da Jonas Gahr Støre gjennomførte sitt første landsmøte som partileder, var det mange som lurte på hvilken linje han var i ferd med å stake ut for Ap. Uten kamp fra AUFs side sa han ja til å ta imot 10.000 kvoteflyktinger. Flere oppfattet dette som en venstrevridning av partiet. Både AUF, SV, KrF og Venstre jublet.

Selvsagt var det mange som reagerte på det de opplevde som Støres flyktningvennlige linje. Samtidig framsto hans engasjement for kvoteflyktningene ekte. Ikke bare har Støre vært kjent som dialogens mann. Mange husker ham også godt som 
generalsekretær i Røde Kors i 2003: Støre med en liten gutt fra Kongo på fanget, under aksjonen «Hjem til jul». Bildet viste fram en mann med hjertelag for de ­aller svakeste.

LES OGSÅ: Støre mener regjeringen burde gjort mer tidligere for å sikre rask retur av asylsøkere :

Falmet

Assosiasjonen til bildet
av Støre med gutten fra Kongo, skulle imidlertid falme flyktninghøsten 2015. Da hadde Ap fått seg en real smekk på meningsmålingene. Valgforskere og kommentatorer mente alle at det handlet om kvoteflyktingene.

Støre snuoperasjon

De i AUF og på partiets venstrefløy, som trodde Støre skulle bli 
deres mann, kan ha blitt skuffet ettersom høsten steg fram. For da flyktingstrømmen for alvor traff Norge, virket det som om Støre hadde endret strategi. Han var blitt blant de tøffeste i norsk asylpolitikk. Gang på gang uttalte han at Høyre og Frp hadde gjort «for lite, for sent», og at de burde ha strammet inn tidligere. I flere runder framsto han som Frps utfordrer for en stram asylpolitikk.

Støre var knapt til å kjenne igjen. Det kunne oppleves som om han nærmest hadde forvandlet seg fra Olof Palme til Carl I. Hagen over natten.

LES OGSÅ: Støre i krysspress

Lammet venstreside

Først framsto partiets venstrefløy som lammet. Men etter hvert våknet den til live. De siste dagene har partiveteraner som Grethe Fossum og Thorbjørn Berntsen kommet på banen. Via TV 2 tok Fossum et knallhardt oppgjør med partiets egen asylpolitikk, og anklaget Støre for å være i ledtog med Frp:

«At vi ikke snakker med hjertet om flyktninger gjør at folk ikke kjenner oss igjen som et parti­ som har solidaritet som den høyeste målsettingen», sa hun. Også tidligere statsråd Thorbjørn Berntsen reagerer kraftig på at Ap har plassert seg sammen med Frp i denne saken. Han reagerer på hat-retorikken, fremmedfrykten og behandlinger av flyktinger i Norge. Berntsen ber derfor partiledelsen «ta grep».

Splittet parti

En ringerunde til Ap-topper rundt i landet, som Dagbladet har foretatt, viser at partiet er dypt splittet i spørsmålet. Fylkesordfører Tore O. Sandvik sier «Ap bør slutte å konkurrere med Frp om å være tøffest». Han får støtte fra flere.

LES OGSÅ: Kjemper om å være tøffest

Et viktig spørsmål er hvordan denne forvandlingen med Støre skjedde så raskt? Trolig forsøkte Støre å tilfredsstille partiet i en tid med en flyktningstrøm Norge aldri har møtt før.

Balansekunst

Siden han ikke hadde erfaringen i balansekunst, slik som Stoltenberg hadde fra sin ungdom i partiorganisasjonen, ble det en krevende øvelse. Kanskje tok Støre både for hardt i på landsmøtet i fjor vår da han sa ja til 10.000, og i høst da strømmen til Norge ble voldsom.

Nå blir det interessant å se om han greier å samle partiet.

Både dem som husker Kongo-
bildet og de som ønsker kort prosess.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk