Nyheter

«Spennende» drapsvåpen i toget

Våger jeg å sende ungene i et barnetog som er så farlig at politiet må være bevæpnet?

Representanter fra politiet var ikke akkurat samstemte i sine vurderinger om våpen var nødvendig i barnetoget 17. mai. Ifølge NTB hadde politiet instruks fra Politidirektoratet om å droppe våpen i paradeuniform. En rekke lensmenn over hele landet var klare på at våpen og 17. mai ikke hørte sammen. De ville nekte å gå i tog dersom de ble pålagt å være bevæpnet.

Nja, tja og ja

Fra store deler av landet var signalene mer uklare. Lokallagsleder Per Kristian Heitman i Politiets Fellesforbund i Trøndelag signaliserte et slags nja: Han syntes det var «helt greit at politi i festuniform dropper våpen så lenge annet politi i nærområdene har våpen», ifølge Trønderavisa.

Politistasjonssjef Bjørn Lier ved Hamar politistasjon presterte å la det være opp til 17. mai-komiteen å vurdere om de skulle ha bevæpnet politi i toget. Om de valgte å ha et våpenfritt barnetog, ville politiet holde seg unna.

Fra andre politidistrikt kom klare og rungende «ja». I Oslo troppet politiet opp med skyteklare våpen sammen med jublende barn. Og i Drammen bar ikke politiet bare våpen, de hadde også «undercover politifolk» med skjulte våpen i toget, melder Drammens Tidende.

Effektivt nok?

På grunn av faren for terror, har politiet generell tillatelse til å bære våpen fram til 7. juni. Feiringen den 17. mai ga inntrykk av betydelig forvirring i politiet om hva dette innebærer. Og kanskje en enda større forvirring om hvorfor politiet skal være med i et 17. mai-tog.

Dersom de går i tog fordi terrorfaren er så stor, og dette er den mest effektive måten å beskytte toget på, burde de gjøre jobben skikkelig og ikke gå bak en fane i paradeuniform. I så fall ville jeg lure på om jeg ville våget å sende min åtte år gamle stesønn til noe så farlig som et barnetog.

Dersom de derimot går i tog for å vise politiets nærhet til befolkningen i et demokratisk sivilsamfunn, for å gjøre det politiet har vært gode på i hele etterkrigstiden: bygge ned tersklene til innbyggerne, da bør de gjøre det på en egnet måte.

Det er ikke en egnet måte å vise fram skarpe våpen i et tog hvis hensikt er å la barns uttrykke sin glede over å bo i et fredelig og godt land. En bedre vurdering ville i så fall være å droppe hele barnetoget.

Følg oss på Facebook og Twitter!

«Spennende»

Han visste muligens ikke helt hva han gjorde, ordføreren i Kristiansand, da uttalte seg til VG om barns ulike reaksjoner på pistolene: «... noen synes kanskje det er skremmende med våpen, mens andre synes det er spennende».

Det kan godt hende både barn og enkelte voksne synes våpen er spennende. I virkeligheten er det et uhyggelig redskap som ikke skal brukes før alle andre muligheter er forsøkt. Det er en av årsakene til at vi ikke ønsker et samfunn der et bevæpnet politi er en normalsituasjon.

Selv er jeg redd for hva stadig bevæpning gjør med bildet av politiet som arbeidsplass. Jeg håper faktisk at ungdom som synes våpen er spennende, holder seg langt unna politiet. Det er mulig jeg er naiv, men jeg trodde politiet selv delte det ønsket.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter