Kultur

Sol og godt vær

Det var vanskelig å finne noe å være uenig i da Trine Skei Grande malte en himmel over kulturlivet på fredag.

I grunnen var det varslet at den nye kulturmeldingen ville bestå av mange store ord, og mindre om den praktiske gjennomføringen. Tidligere i uka sa Trine Skei Grande at dette var et ideologisk dokument. Før i år varslet hun at «kulturmeldingen vil slå en himmel over alt det vi jobber med».

Den som for eksempel håpet å lese om bevaring av steinkirkene, som kulturministeren snakket varmt om i sommer, måtte heller ta til takke med generelle planer om å «ta vare på og formidle kulturarv». Her handlet det om prinsipper, ikke penger. Dette var ikke en slik kulturmelding.

LES OGSÅ: – Troslov skal redde steinkirker, sier Grande.

Fra tall til tale

Sammenlikner man årets melding med den forrige, fra Valgerd Svarstad Hauglands regime i 2003, blir dette tydelig. 2003-varianten er over dobbelt så lang. Her går man systematisk gjennom de forskjellige kunstformene, som litteratur, scenekunst, musikk og film. Meldingen gjør rede for hvor mange millioner de forskjellige teater- og litteraturinstitusjonene mottar over statsbudsjettet.

Så langt jeg har sett, inneholder ikke årets versjon ett eneste pengebeløp gjennom de 95 sidene. Enda mer interessant er hvor lite kulturmeldingen snakker om de etablerte kulturinstitusjonene.

Sånn sett bærer dokumentet preg av at ministeren kommer fra gründerpartiet Venstre. Det er de mange små og mellomstore krefter som skal mobiliseres – kunstnerne som bor over hele landet –, snarere enn å pumpe enda mer inn i de store institusjonene. Slik var det i alle fall mulig å tolke talene, da tallene uteble.

Hva slags ideologi?

Det var altså en kulturmelding som reiste en ideologisk fane – men hva slags ideologi?

Her var Skei Grande på trygg grunn. Hun snakket om kulturens betydning for å ivareta og styrke kjerneverdiene til det liberale demokratiet – verdier som er satt under press internasjonalt de seneste årene, med valg av autoritære og intolerante statsledere i flere land. Man skal være ganske langt ut i Viktor Orbán- og Donald Trump-land for å være uenig.

Derfor er kunst og kultur dannelse for Grande. Dannelse er ikke hatt, sjakett og fine manerer – det er evnen til å tenke kritisk, sa Grande. Derfor vektla hun at kulturpolitikk er ytringspolitikk. Hun snakket lite om å produsere viktige kunstverk – kunstsynet hennes ligger tettere på et ideal om offentlig deltakelse, hvor kunsten skal tilføre samfunnsdebatten viktige impulser. Derfor var det ikke tilfeldig at de kunstneriske bidragene på pressekonferansen besto av blant annet teaterstykket Utafor – om religiøst utenforskap – og den samiske Stjernekamp-vinneren Ella Marie Hætta Isaksen, som nylig gjorde seg bemerket med et innlegg mot dumping av gruveavfall i Repparfjorden i Finnmark.

LES OGSÅ: – Det er mer politisk prestisje i byggene der kunstens vises enn der den skapes, mener forsker.

Mest for Venstre?

Dette ble omtalt som Skei Grandes viktigste dag som kulturminister. Men er man litt ondsinnet kan man kanskje spørre hva vi skal med denne kulturmeldingen, når den er så generell. Det mest forpliktende den sier er at det vil komme nye meldinger framover – blant annet en egen kunstnermelding som skal undersøke hvordan vi kan bedre økonomien til utøvende kunstnere.

Kanskje var det Venstre som aller mest trengte denne kulturmeldingen? Partiet sliter som kjent på meningsmålingene. Ministerne deres er neppe så synlige som de hadde håpet i andre kjernesaker, som klima og utdanning. Da er det godt å kunne erklære noen storslagne visjoner for ens kulturpolitikk, promotert av partiets leder.

Men vi kan også velge å tro Grande på hennes engasjement for kulturlivet – både for dets profesjonelle aktører og for alle oss andre som skal nyte godt av det. Og det er vel lov å fleske til med de store ordene iblant – ikke minst på kulturfeltet? Gårsdagens lansering føltes i alle fall som en retorisk triumf for kulturministeren – hennes taler fikk nakkehårene til å reise seg like ofte som alle de velvalgte kulturinnslagene. Fredag var det kanskje Grande selv som var den største kunstneren. Jeg tror alle for et øyeblikk ønsket å stå under himmelen hun malte opp

Les mer om mer disse temaene:

Arne Borge

Arne Borge

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur