Nyheter

Skolesekk gir verdighet

Når et barn får en skolesekk på ryggen­, skjer det noe.

Nesten seks millioner barn er på flukt internt i Syria eller i nabo-
landene. Halvparten av dem går ikke på skole. En hel generasjon syrere er i ferd med å miste all utdanning. Og med det, verktøy til å takle en allerede uviss og usikker framtid.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Tapt generasjon

– Hvordan kan vi tenke på fred uten at Syrias­ fremtidige generasjoner har utdannelse? En utdannet generasjon kan gjenoppbygge­ landet sitt. Det sa fredspris-
vinner Malala Yousafzai på giverlandskonferansen­ i London torsdag.

Den 17 år gamle syriske flyktningen Muzoon Almellehan var like tydelig: – Ingen utdanning, ingen framtid.

60 land og 30 regjeringssjefer deltar på møtet. Norge bevilger­ ti milliarder kroner til Syria og nabolandene­ over fire år. 
– Det er den verste humanitære­ katastrofen­ verden står overfor­, sa en av initiativtagerne til London­møtet­, Erna Solberg.


Når barn blir spurt hva som er aller viktigst for dem, svarer de utdanning


Tvunget vekk

3.000 syriske barn er blitt tvunget bort fra sine hjem hver dag siden mars 2011, samtidig som skoleopptaket har vært så lavt som seks prosent i deler av landet. To skoler er blitt angrepet hver dag de siste fem årene. Og daglig blir 1.573 barn tvunget til å slutte på skolen, ifølge­ Redd Barna.

På verdensbasis lever rundt 250 millioner barn i land med krig og voldelig konflikt, ofte langvarige kriser. Det betyr at ett av ni barn bor i land med krig og konflikt.

LES OGSÅ: Nød og fare tvinger jenter til barneekteskap

Nødhjelp

Tallene er så ekstreme­ at det er vanskelig å få tak i, eller å forstå, hva dette faktisk innebærer.

Derfor noen fakta som minner oss på hvorfor utdanning og skole-
gang for barn og unge kan regnes som livreddende nødhjelp:

– Skolegang er ikke bare en rettighet, men også et verktøy for gjenoppbygging. Det er skole og utdanning barna skal bygge sin fremtid på, og barna er landets fremtid. Derfor er skolesatsing i kriseområder god utviklingspolitikk.

Det sa generalsekretær for UNICEF Norge, Bernt Apeland til Vårt Land tidligere denne uken.

LES OGSÅ: Livsfarlig konkurranse om bistandspenger

Dempe frykt

Redd Barna sier at for barn i krig eller på flukt kan skolegang bidra til å dempe deres frykt for det ukjente og det som skjer rundt dem, og være med å normalisere hverdagen noe.

Når barn får gå på skole, får de kunnskap til å klare seg. Dette­ sier Redd Barna-sjefen Tove Wang:

– Skole gir dem beskyttelse mot menneskehandel, overgrep og rekruttering til å bli barnesoldat, leger sår gjennom å bearbeide traumer og gir håp for framtiden.

UNICEF-sjefen beskriver skole-
gang som en «dråpe av normalitet» i en kaotisk og traumatisert livssituasjon.

Hva sier barna

Når barn blir spurt hva som er aller viktigst for dem, svarer de utdanning. Britiske­ Redd Barna samlet opp intervjuer og rapporter om og med 8.749 barn. Konklusjonen er at skole og utdanning er livsviktig. Utdanning for jenter er et av de viktigste virkemidlene i kampen mot fattigdom.

LES OGSÅ: Kirkeasyl splitter befolkningen


Uten utdannelse, mister millioner­ av barn selve nøkkelen­ til framtiden


Blyant og boblejakke

Torsdag fortalte utdanningssjef Nora Ingdal i Redd Barna om arbeidet deres i flyktningleirer i Libanon. Til NRK beskrev hun hvor viktig det var for barna å få sitte og lære, og gjøre noe meningsfullt, og håpe at de traumatiske opplevelsene de har vært gjennom kan glemmes – for stund. Og om det lille, men betydningsfulle: Skolesekken.

– Vi gir dem ryggsekker. Og en unge som får på seg en ryggsekk, den har en verdighet og får en mening med livet. En identitet, forklarte Ingdal.

De aller fleste av oss husker­ første skoledag. Vekten av sekken­, nye klær, læreren. Vi vet vi er heldige. Kontrasten er stor.

Uten utdannelse, mister millioner­ av barn selve nøkkelen­ til framtiden.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter