Nyheter

Skeptisk til muslimer

Foreløpig har ingen spurt hvor mange som er positiv til muslimer av Hadia Tajik-typen.

Hvordan reagerer du den dagen datteren din kommer hjem med en muslim og sier at de har tenkt å dele livet sammen?

Giftermål

Spørsmålet aktualiseres hver gang vi får oppdaterte tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratets integreringsbarometer. I årets undersøkelse, som ble offentliggjort i forrige uke, svarer 58 prosent av befolkningen at de ville se negativt på at ens barn giftet seg med en muslim.

Svaret tyder på høy muslimskepsis i befolkningen. Men den samme undersøkelsen presenterer tall som nyanserer bildet. Når spørsmålet blir om verdiene i islam er forenlige med grunnleggende verdier i det norske samfunnet, har nei-svarene sunket til 51 prosent. Enda færre, 48 prosent, er skeptiske til personer med muslimsk tro.

LES BERIT AALBORGS KOMMENTAR OM TAJIK: Den muslimske feministen

Skeptisk til religiøse

Fremdeles et urovekkende høyt tall. Men hvor mye handler om muslimer og hvor mye handler om religion? Hele 37 prosent oppgir nemlig at de er generelt skeptiske til religiøse personer. Og hvis vi ser på spørsmålet om det er mulig å dele grunnleggende verdier, til tross for ulik religiøs tilknytning eller landbakgrunn, svarer 75 prosent ja, mens 24 prosent svarer nei. Enda færre tilhører den hardcore gruppen som mener at innvandrere er framstilt for positivt i mediene, nemlig 17 prosent. Og foreløpig har ingen spurt om hvor mange som er positiv til muslimer av Hadia Tajik-typen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hvilken muslim

Derfor forteller Integreringsbarometeret også om svakheten ved åpne spørsmålsstillinger i statistiske undersøkelser. Den dagen datteren din kommer hjem med en muslimsk mann vil mye være avhengig av hvem han er. Tolker han religionen sin konservativt eller liberalt? Hvordan ser han på barneoppdagelse og likestilling? Hvilke holdninger finnes i familien?

Hvis spørsmålet var om folk ville vært positive til en velintegrert, liberal, sosiologiutdannet muslim med stabile feministiske holdninger og høy toleranse for andres livssyn, ville antakelig svært mange svart ja.

Sekulære norske foreldre ønsker først og fremst et ekteskap uten store kulturutfordringer for barna sine. I likhet med kristne og muslimske foreldre.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter