Nyheter

Sjefsmobber sprer frykt

Donald Trump er den verste mobberen 
i amerikansk politikk. Hans hatske retorikk skaper frykt 
og aggresjon også blant skolebarn.

Det som syntes utenkelig er nå nærmest en realitet: Den politiske sluggeren Donald Trump blir republikanernes presidentkandidat. Dermed er det en reell fare for at populisten blir USAs 45. president. I så fall vil den etiske standarden i verdens mektigste politiske verv synke dramatisk.

Hetser kvinner

Trump har satt helt nye og lave standarder i den politiske debatten. Han angriper ikke primært sine motstanderes politikk, men raljerer med alt fra lav kroppshøyde og konkurrenters svetting, til kvinners utseende og hormonsvingninger.

I siste runde med sleivspark mot Hillary Clinton sier Trump at «ingen var verre enn Bill Clinton med kvinner», og at «noen av disse kvinnene ble ødelagt, ikke av ham, men av hvordan Hillary Clinton behandlet dem etter at alt gikk under». Kritikken kommer fra en mann som av en fraskilt ektefelle beskyldes for å ha voldtatt henne.

Hans mobbing av kvinner er ille. Enda farligere er hetsen av muslimer og meksikanere, som Trump henholdsvis vil nekte innreisetillatelse og holde ute ved å bygge en mur langs grensen mot Mexico. Underveis har han stemplet meksikanske immigranter som narkohandlere, kriminelle og voldtektsmenn.

LES MER: Dette er noen av Trumps drøyeste kommentarer

Sprer frykt

Mye tyder på at den stygge og rasistiske 
tonen fra Trump skaper så vel frykt som aggresjon i amerikanske klasserom og skolegårder. En undersøkelse som er besvart av rundt 2.000 amerikanske lærere, gir uttrykk for at mange elever – særlig muslimer og barn med latinsk og afroamerikansk bakgrunn – regelrett frykter at de vil bli kastet ut av landet hvis Trump blir president.

Mailundersøkelsen er hentet inn av Southern Poverty Law Center (SPLC). Den er høyst uvitenskapelig, men tegner likevel et skremmende bilde. Mange lærere rapporterer om kraftig økning av mobbing av ikke-hvite barn, og de knytter det til at grensene for anstendig oppførsel er senket når elevene ser hva som blir sagt i en forgiftet valgkamp.

LES OGSÅ: Norske barn kopierer politikermobbing

Plaging og trusler

Rapporten konkluderer med at lærerne har merket «en økning i plaging, trakassering og trusler rettet mot elever som tilhører raser, religioner eller nasjonaliteter som har vært utsatt for verbale angrep i valgkampen».

Noen elever er blitt skremt av medelever med utsagn som «du skal deporteres fra USA når Trump blir president». Andre er blitt kalt IS-terrorister eller omringet i skolegården med hissige tilrop: «Trump, Trump, Trump!». Lærerne rapporterer også tilfeller med hets rettet mot elever som støtter Trump, på skoler der elevmassen er gjennomgående liberal.

President Richard Cohen i SPLC har følgende oppsummering: «Vi har sett Donald Trump oppføre seg som en 12-åring, og nå ser vi 12-åringer oppføre seg som Donald Trump».

LES OGSÅ: Jeg vedder håret mitt på at Trump aldri blir president

Tricky Dick

Det kreves som kjent ingen etiske minstestandarder for å havne i Det hvite hus. Ingen valgte for eksempel Richard Nixon fordi han var mild, snill, hensynsfull eller et moralsk forbilde. «Tricky Dick» var en rå maktpolitiker – som de fleste på det nivået er – men han gikk for langt, og endte med å bli tvunget ut av sitt embete.

Nixon ble erstattet av sin anonyme visepresident Gerald Ford, som tapte mot demokraten, peanøttfarmeren og baptisten Jimmy Carter da han prøvde å sikre en ny periode i 1976. Carter stilte for øvrig med et slagferdig motto med dobbelt bunn: A leader, for a change. De færreste er i tvil om at søndagsskolelæreren fra Plains i Georgia hadde – og fortsatt har – høye etiske standarder.

LES OGSÅ: Mobbing eller satire?

Clintons eskapader

I nyere tid kom verken Bill Clinton eller etterfølgeren George W. Bush ut av Det hvite hus med et uplettet moralsk rykte, men så ble de heller ikke valgt inn som utpregede helgener. Den første feilet på pinlig vis overfor kone og familie under sin embetstid, den andre gjorde utenrikspolitiske tabber av langt mer ødeleggende og dødelige proporsjoner.

Dagens president vil antagelig havne temmelig høyt på lister over presidenter med høy etisk standard og refleksjonsnivå. Man kan knapt forestille seg Barack Obama bruke grove skjellsord overfor sine verste fiender, selv om han har benyttet de siste av sine årlige bankettfester for pressen til å dukke Trump på en nokså uhemmet, om enn humoristisk, måte.

LES OGSÅ: Mobbing er en del av vår kultur

Økt interesse?

Noen håper blesten om Trump kan bidra til høyere valgdeltakelse. Problemet er at den økte interessen i liten grad skyldes politikken, men at valgsirkuset er blitt et slags realityshow dosert med en flau miks av grove og sjokkerende uttalelser.

Skolene skal ikke bare utdanne elever for studier og arbeidsliv, men også gi dem kunnskap til å bli konstruktive og kritiske samfunnsborgere. De skal lære å tolerere meningsmotstandere og oppøve evnen til å se flere synspunkter, samt forstå hvor avgjørende det er for velfungerende demokratier at et flertallsstyre ikke ignorerer minoritetenes interesser.

På alle disse punktene feiler Trump. Han bidrar ikke til å gjøre USA stort igjen, slik valgkampmottoet lyder.

Snarere står Trump for verdier som kaster vrak på de stolteste tradisjonene i det amerikanske demokratiet.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter