Nyheter

Si fra, fedre

«Kjære pappa, jeg kommer 
til å bli kalt hore.»

En liten film på fem minutter har blitt sett av cirka åtte millioner mennesker på kort tid. Hjelpeorganisasjonen Care sin kampanjefilm #kjærepappa har spredd seg med hurtigtogsfart.

Supermann

Den starter med en nervøs, famlende, vordende far som kjører kona til sykehuset for å føde. Og en jentestemme som sier: «Kjære pappa. Jeg vil bare si takk for at du passer så godt på meg.»

Hun forteller om pappaen som prøver hardere enn «super­mann» og beskytter henne og moren. Og så:

«Likevel vil jeg be deg om en tjeneste. Det handler om gutter.­ Fordi jeg kommer til å bli en ­jente. Og det betyr at innen jeg er 14 kommer jeg til å ha blitt kalt hore, fitte, billig og mange andre ting av guttene i klassen».

LES OGSÅ: Plan oversvømmer nettet med overgrepsbilder

Tøffe seg

Langt fra alle gutter har kalt jenter for horer. La det være helt klart.

Mange har nok vitset, tulla og tøffet seg med dette ordet – og andre mindre respektfulle uttrykk om jenter. Sammen med gutta.

Men få sier fra at dette ikke er greit.

Og nesten alle jenter har opplevd det en eller annen gang i 
livet. Eller mange ganger.

Det er der jeg tror filmen treffer i magen. Når fortellerstemmen sier: Det er bare for tull. Det er slik gutter gjør. Du mente ikke noe vondt med det.

For de gjør ikke det – mener noe vondt med det. Det er bare slik det er. Og det er ikke lett å stå opp blant gutta og si: Vi skal ikke kalle jenter for horer.

LES OGSÅ: Lærerne kurses i å takle hatprat

Til de snille, gode

Kortfilmen beskriver og viser krenkelse og vold jenter kan møte gjennom livet. Den er ganske drøy, i en sekvens går det fra drittslenging om kjønn til partnervold.

Samtidig henvender ikke filmen­ seg til overgriperne. Den henvender seg til alle de snille, gode fedrene der ute, som er gode rollemodeller, som aldri vil krenke en jente, eller tåle at sin egen, eller andres datter blir det.

Samtidig er det slik at hver tredje kvinne i verden utsettes for seksuelle overgrep eller andre­ former for vold i løpet av livet.

LES OGSÅ: – Som kvinne må du kunne takle tilrop

Dette skjer i alle sosiale lag, kulturer og aldersgrupper. Det er altså grenseløst.

Vold mot kvinner og vold i nære relasjoner er så omfattende at det ifølge en studie fra Verdensbanken utgjør en global helsetrussel på linje med hiv og aids og kreft.

Care Norge skriver på sin nettside at selv i Norge er en av fem kvinner blitt utsatt for vold av en partner.

Former oss

– Vold mot kvinner som samfunnsproblem får vanligvis ikke den oppmerksomheten det fortjener. #Kjærepappa-kampanjen har ført til et uvanlig sterkt engasjement, og det er vi veldig glade for. Det er helt tydelig at vi har truffet en nerve sier generalsekretær i Care, Gry Larsen om filmen.

Hun sier at organisasjonen tidligere har hatt kampanjer for å bekjempe vold, men at de ikke før har opplevd et så massivt engasjement fra menn – som har støttet og delt filmen.

LES OGSÅ: Unngår fotballtribunen etter voldtektssang

Den svenske journalisten Emanuel Karlsten skrev dette på Facebook da han delte filmen:

«Jeg har en datter som er to år gammel. Hun kommer til å vokse opp i denne syke verden, som jeg har vært med på å skape. Min eneste jobb er å sørge for at jeg etterlater noe bedre for henne. Hva slags samfunn har jeg ­bidratt til? Hva slags kultur har jeg skapt, gjennom å ikke si fra?»

Filmen sier ikke at alle gutter er potensielle overgripere. Men den sier noe om hvor uendelig viktig det er å være et godt forbilde, behandle hverandre med respekt, vite at noe ikke er greit å si. Og å si i fra.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter