Nyheter

Salmesang og støveltramp

Blant taktfast marsjering fra svarte støvler på Dresdens brosteinsgater hørte han noe han aldri trodde han skulle høre: Salmesang.

Det forteller en tysk journalist, som har fulgt den ytterliggående organisasjonen Pegida siden den ble startet nettopp i Dresden i 2014.

I det ateistiske, østlige Tyskland, gikk Pegida-demonstrantene dessuten med tunge kors når de sang kristne sanger. Rabbineren i Dresdens synagoge fortalte meg hoderystende at enkelte i starten ville ha det jødiske miljøet med, fordi det var «muslim-faren de kjempet mot». De hadde, som Dresdens rabbiner uttrykte seg; «ikke forstått noe som helst om hva det handlet om».

LES MER: – Trenger ikke Gud i øst

Kristne verdier blir brukt som kulturell markør

Det er beskrivende at salmesangen blant Pegida-demonstrantene i Dresden ikke skjedde på en religiøs samling, gudstjeneste eller møte, men organisert av en ekstrem ytrehøyre-organisasjon. Det skjer mange steder nå – at kristne verdier kobles med høyrepopulisme. «De kristne verdiene» blir som kulturelle markører. Blant folk på ytre høyre blir korset og sangen det motsatte av det de kjemper mot.

I Sachsen og Brandenburg leder ytre høyre-partiet Alternativ für Deutschland (AfD) på meningsmålingene, og ligger an til å bli største parti i delstatsvalget.

Det er mange som har forsøkt å forklare hvordan et fremmedfiendtlig parti gjør det så godt i områder med få «fremmede». For de aller fleste muslimer bor i Vest-Tyskland.

LES MER: Kjønnsnøytral nasjonalsang?

Mange kjenner seg fremdeles som annenrangs borgere

Det er som i land som Ungarn og Italia: Det fungerer å ta noe folk frykter (les:muslimer) og gjøre det til en kampsak.

Men enda viktigere, er økonomi og utenforskap. Etter muren falt for 30 år siden, er det fremdeles mange øst i Tyskland som kjenner seg som annenrangs borgere. De henger igjen økonomisk, de føler seg er utenfor, har dårligere råd, og mindre goder, enn resten av Tyskland. De føler seg etterlatt og frykter framtida.

Da kan de velge å gi sin stemme til AfD, selv om de ikke nødvendigvis er spesielt ytre-høyre-orienterte. De er motstandere av eliten i Berlin, som de føler seg sviktet av. AfD, med sin anti-elite-retorikk, lover også mer folkelig deltagelse, bedre offentlige tjenester og å øke minstelønnen.

Da blir valget enkelt for mange.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter