Nyheter

Så drikker vi oss dumme

Jeg elsker våren. Men jeg kunne fint klart meg uten ett norsk vårfenomen: Russen.

Få ting er mer gamlis enn å klage på russen. Joda, jeg skjønner det. Kritiserer man dritingskulturen, er det fort gjort å drite ut seg selv i samme slengen. Man stiller seg opp som surpomp og offentlig gledesdreper.

Men kanskje ble jeg gamlis før jeg ble gammel nok til å bli russ. Faktisk har russen aldri irritert meg mer enn da jeg var 16 og gikk i førstegym. De røde hordene oppførte seg så barnslig, bøllete, smakløst og hjernedødt at jeg der og da bestemte meg for at sånn skulle jeg i alle fall aldri bli.

Jeg holdt løftet. På Levanger videregående skole i 1982 var jeg den eneste av avgangselevene som ikke kjøpte russelue og russedress. Den uniformerte bermingen bød meg rett og slett imot.

Ukultur

Til tross for min medbrakte skepsis (forakt, vil vel noen si), har jeg aldri skrevet om russen før, selv etter 30 vårer med jakt på gode temaer å kommentere i avisen. Men i 2015 er det om mulig enda vanskeligere enn før å overse denne utveksten i den norske ungdomskulturen.

En ting er at fire jenter er voldtatt og at tusenvis av gutter fortsetter å høre på russelåter der jenter beskrives som horer og luremus; får man dem dritings er de klare til å pules. Dette har skapt en storm av kritikk, selvfølgelig, men kritikken har handlet om ukulturen ved russefeiringen — ikke om at russefeiringen er en ukultur som sådan.

Alt er lov

Det synes å herske en skjønn enighet i offentligheten om at det er med russen som det er med romfolk, muslimer, menn og NAV-ansatte: Det er noen få som ødelegger for det store flertallet.

Og ja, selv jeg skjønner at det kan være moro å være en av en gjeng der alt er lov. Jeg er heller ikke ukjent med at russen faktisk gjør bra ting. Som at tre av de fire første knutereglene i 2015 handler om å gi støtte til humanitære formål som Amnesty og sykehusenes barneavdelinger.

Da 13.000 russ var samlet i Kongeparken på Jæren i helgen, fikk politiet jobben med å etterforske det de kaller tre «mulige overgrep». Likevel uttalte ordensmakten at ungdommene hadde oppført seg bedre enn på mange år. Dette ble bekreftet av Egil Nerland i Røde Kors, som til Stavanger Aftenblad uttalte:

«Det er sjelden å se at det er så mye edru folk».

Griseri

Det er flott at Røde Kors observerte mange edru ungdommer i løpet av helgen. Men det forteller vel mest hva som er normalen når det å være edru blir påfallende nok til å nevnes i avisen.

Festing, fyll og forsøpling er tre kjennetegn ved russen som selv barn får med seg. I en tråd på verdidebatt.no skriver en far om da ungene på barneskolen var med på Rusken-aksjonen, der de ryddet søppel fra grøftekantene. Midt under opprydningen hørte han en elleve år gammel jente si:

«Jeg skjønner ikke hvorfor vi må bruke flere timer på å rydde opp langs skoleveien vår, når russen kommer og griser det til igjen».

LES KOMMENTAR: Russevoldtekter

Horer

Daglig leder i Russens organisasjonskomité, Gitte Gottenberg, sier til Aftenposten at hun ikke opplever at russens holdninger skiller seg veldig ut fra holdningene i samfunnet for øvrig, på godt og vondt.

Det kan godt hende hun har rett. I så fall er det et sykdomstegn også for samfunnet for øvrig. Og det forklarer hvorfor storsamfunnet i så liten grad gjør forsøk på å sette grenser for russens selverklærte rettighet til å bryte normene for hvordan man oppfører seg i det offentlige rom.

Det er ikke uten grunn at «russehumor» er blitt en lite flatterende karakteristikk som dras fram dersom en film, teaterstykke eller revy faller gjennom. Banal seksfiksering kan være like harmløst som det er sjarmløst, men ikke når låtene som dundrer ut av de overdimensjonerte lydanleggene, har tekster som denne:

«Kom bli med ned på kne lille luremus/Tar deg med til et fullstappa horehus/Så bli med inn i klubben/Bli med opp på rommet/Så drikker vi oss fulle/Så drikker vi oss dumme».

Låten er en av mange med samme type innhold. Jenter blir beskrevet som horer, de skal skjenkes helt til de ikke klarer å si nei.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Patetisk

Uniformerte overtramp har det fellestrekk at deltakerne gjerne føler at ansvaret pulveriseres. Fyll forsterker den følelsen.

For oss som ser på, kan den røde dressen og det ustø ganglaget riktignok assosieres med et vårslipp av klovner. Men klovner får oss til å le.

Russ i bakrus er bare trist og patetisk.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter