Det er fy skam å gjøre en enkeltmåling til sannhet: Men galluprekorden til Rødt med 7,6 prosent på siste Opinion-måling kan være langtidsvarsel foran neste valgkamp. Den kan gjøre blokkoppgjøret mer polarisert – og en valginnspurt kan bli snudd på hodet.

Rødt har siden november ligget på 4-tallet på målingene – og ville fått omtrent like mange mandater som KrF har om det var valg nå. Ikke bare Opinions måling for Fri Fagbevegelse, ANB og Dagsavisen har gitt Rødt rekordtall. TV2 noterte Rødt til 6,2 prosent.

LES OGSÅ: Kirken ramlet ut av programmet - slik hentet Høyre den tilbake

Rødt har draget

SV vokser også – og samlet har venstresiden knapt vært sterkere siden Erna Solberg ble statsminister i 2013. På denne spesielle målingen er Rødt nesten større enn KrF, Venstre og Miljøpartiet De Grønne til sammen. For få år siden noe umulig – nå et bilde av norsk politikk.

Rødt kan få flere engangsbyks, men det er ikke urealistisk om partiet stabiliserer seg på firetallet og går inn i 2021-valgspurten på et så høyt nivå. For akkurat nå er det ytre venstre som trekker stemmer. Ap makter ikke stige som det store opposisjonspartiet.

Hyllet Stalin og Mao

Rødt er den moderne etterfølgeren av gamle Rød Valgallianse (RV), der revolusjonære Arbeidernes Kommunistparti (marxist-leninistene) en gang var motoren. AKP (ml) – hyllet kommunistdiktatorene Stalin og Mao og ønsket «væpna revolusjon».

Nå er dogmatiske kommunister fra glanstiden på 70-tallet ute. Inne er friske og entusiastiske unge med evne til å drive pragmatisk-populistisk velgerfangst. Bjørnar Moxnes dykker inn i misnøyesoner i hverdagen – det handler om sykehus, barnehager og profitt i helsevesenet. Det kan virke mer folkelig enn når Ap terper på å holde handlingsregelen om oljekroner.

LES OGSÅ: Høyre vurderer å forsyne seg av kirkens «arvesølv»

Hodepine for de mange

Skulle Rødt ligge godt over sperregrensen ved inngangen til stortingsvalgkampen i 2021, får blå partier sin drømmefiende, Ap og SV en trøblete konkurrent og Venstre/KrF hodepine.

Høyre og Frp har alt laget sine fortellinger i offentligheten om skrekkscenariet med et Rødt på vippen og avgjørende for en ny Støre-regjering. Om Rødt faktisk ligger trygt an til seks-syv avgjørende utjevningsmandater, kan blå regjeringspartier heise dem som rød, reell fiende, klistre dem til Ap og fyre løs.

Blir man en hovedaktør i valgkampen, øker antall debatter og dueller. Det kan øke det røde velgertekket.

Ap er i skvis

For Ap er faren for Rødt-innflytelse alt nå en hemsko i kampen med Høyre om «flytvelgere»: Stabilitetssøkende velgere i midten, som pendler mellom Høyre og Ap.

Der er Ap i skvisen: De må ofte flytte moderate velgere over streken til rød side for å vinne valg – men skaller nå av på venstre kant. Tall i Vårt Lands månedlige målinger har vist lekkasjer fra Ap til Rødt stort sett hele det siste året. Overgangen har vært så høy som 30-40.000 velgere.

LES OGSÅ: Oppvaskmøte om abort

Høyrøstet konkurranse

For SV vil et voksende Rødt bety trøbbel. Spesielt hvis Rødt etablerer seg på samme størrelse og finter ut SV blant velgere som søker en radikal rabulist. SVs svar kan bli å rope høyere, de også. Da kan velgere fort tolke støyen som økende radikalisering på hele venstre side. Om Jonas Gahr Støre får altfor røde venner, kan det bli vanskeligere å lokke på lyserøde.

I skyggen av et polarisert oppgjør, kan KrF og Venstre være mest opptatt av egen livskamp for å komme over sperregrensen. Om profilsakene deres druknet i oppgjøret Erna-Jonas i for to år siden, kan det å bryte lydmuren i 2021 bli bare enda hardere.