Nyheter

Rio-OLs mørke bakteppe

Bak OL-fasaden mister mange brasilianere både levebrød og hjem.

I dag er det nøyaktig én måned til OL i Rio starter. Vi som liker sport kan glede oss til spektakulære forestillinger av Usain Bolt, håndballjentene og utøvere vi aldri før har hørt om før.

Men i skyggen av sporten er det en annen historie om OL som også må fortelles. Kirkens Nødhjelp har tatt initiativ til å belyse den mørke siden av lekene. Deres rapport har tittelen: «De ekskluderende lekene».

Altså det stikk motsatte av tilnavnet som arrangørene selv smykker seg med.

KOMMENTAR: Gi oss innsyn, eller gå av!


«Rio bruker i år mer penger på sikkerhet enn på helse og utdanning til sammen».


Politidrap

Så hva er det vi bør vite før vi setter oss ned og lar oss underholde av verdens beste atleter?

77.000 mennesker i Rio er fratatt husene sine siden 2009, mange med vold og tvang. I forbindelse med fotball-VM i 2014 og OL i år har Rio forsøkt å bryte ned favelaene – fattigkvarterene – der en femtedel av byens seks millioner innbyggere bor. Gjerder blir også bygget rundt favelaene for å skjule dem.

LES OGSÅ: Beckham har kjøpt hus i favelaen

Rio bruker i år mer penger på sikkerhet enn på helse og utdanning til sammen. Budsjettet for OL inkluderer faktisk bygging av fire nye fengsler. Siden årtusenskiftet er nesten 13.000 brasilianere drept av politiet.

Kollektivtransporten er blitt 30 prosent dyrere i Rio de siste seks årene. Gateselgere har mistet jobben og er blitt gjort til kriminelle, ettersom Den internasjonale komité (IOC) forbeholder seg retten til alt salg rundt stadionene. Vernede naturområder er blitt bygd ned av veier og idrettsanlegg.

VENDEPUNKTET: Katrine Bråtane er rullende prest for de som ruller

Profitt

Da Brasil fikk OL, lovet regjeringen at private investeringer skulle dekke majoriteten av utgiftene. Tallene viser nå at det offentlige betaler 62 prosent. Utbyggingen av hovedstadion – historiske Maracana – har kostet 3,8 milliarder kroner. Renoveringen innebærer at en friidrettsbane og et svømmebasseng som var åpne for alle byens innbyggere, er blitt fjernet for å gi plass til et shoppingsenter.

«OL-utbyggingen gjør at både vanlige folk og våre egne utøvere må reise ut av byen for å få trent», forteller journalisten Mario Campagnani, som har samarbeidet med Kirkens Nødhjelp om å lage rapporten om OLs konsekvenser.

Han sier at alle i Rio jublet da byen fikk OL. Nå er folk sinte. På grunn av alle løgnene.

Jeg spør Campagnani om sinnet først og fremst retter seg mot egne politikere eller mot IOC. Han sier:

«Begge veier. IOC vet hva som skjer. Og de er ansvarlige. IOC er en privat institusjon som bruker våre ressurser for sin egen profitt».

LES OGSÅ: Frykter Zika skal føre til ulovlige aborter i Brasil

Sosial rensing

Kirkens Nødhjelp påpeker at OL brukes som den perfekte unnskyldning for de rike og mektige til å gjøre skitne grep mot de ressurssvake. Tvangsflyttingene betegnes som en form for sosial rensing. Summen av diktater fra IOC (og i forrige runde Fifa) gjør at KN beskriver Brasil som et land i unntakstilstand. Dette legitimerer at myndighetene bryter en rekke av landets lover både når det gjelder arbeiderrettigheter og miljøvern.

Samtidig er Brasil et land i politisk kaos. Den populære statsministeren Dilma Rouseff, som i 2013 hadde støtte fra 80 prosent av Brasils innbyggere, ble tidligere i år avsatt og stilt for riksrett for sin befatning med korrupsjonen i statsoljeselskapet Petrobras. Mange betrakter prosessen mot Rouseff som et kupp.

Mannen som tok over, Michel Temer, utnevnte raskt en regjering bestående av 25 personer. Alle var menn. Alle var hvite.

Det tok bare et par uker før to av dem ble tvunget til å gå. Den første var planleggingsministeren, som i lekkede opptak skal ha diskutert både å hindre etterforskningen mot Petrobras og å felle Rouseff.

Skandale nummer to sto Fabiano Silveira for. Han måtte trekke seg da et lydopptak avslørte at han hadde forsøkt å blokkere korrupsjonsetterforskningen mot Petrobras.Og Silveiras stilling var?

Korrupsjonsminister.

Fritt fall

I dette politiske kaoset er Brasils økonomi i fritt fall. På toppen av dette kommer problemene med viruset zika, som gjør at barn fødes med misdannelser og at turister uteblir.

Brasil kan virkelig trenge en fest. Bare så synd at store deler av folket blir ekskludert fra den.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter