Nyheter

Provokatør med bakkekontakt

En av regjeringens spisseste verdi-duellanter skal integrere. Da får Sylvi Listhaug bruk for sin gamle CV med «bakkekontakt».

Som landbruksminister har Listhaug møtt skepsis og blitt opplevd som en konfronterende hverdagsliberalist. Nå skal hun være innvandrings- og integreringsminister. Den oppgaven krever samarbeid og innsikt i Norge – og bakgrunnen til nyankomne utenfra.

Listhaug har ofte skapt overskrifter, men de har like gjerne kommet fra verdidueller av ymse slag som fra landbruksfeltet. Eksempelvis var det Listhaug som lanserte begrepet «godhetstyrraniet».

Da gikk hun knallhardt ut og hevdet at de som står for en streng innvandringspolitikk framstilles som «fæle mennesker». Kjell Magne Bondevik og norske biskoper var skyteskive.

Spesielt i KrF, men også i Venstre, møtte hun hoderysting og irritasjon. Men nå blir hun som integreringsminister i en mindretallsregjering nettopp avhengig av godt samarbeid med sentrumspartiene.

LES MER: Her er Solbergs nye statsråder

Frps kristen-duellant

I Frp er det spesielt Listhaug som de siste årene tatt oppdrag med å markere Frp overfor kristenkonservativ sektor og i dueller med KrF. På Frps landsmøter har hun flere ganger brukt talene sine til å snakke om kristenarv og tradisjoner.

Listhaug har blant annet angrepet felles ekteskapslov og islamsk fundamentalisme. Så sent som i vår var hun en av dem som høstet aller mest klappsalver under kristenkonservative Oslo Symposium. Fra talerstolen ble sunnmøringen fremstilt som en av symposiets virkelig gamle venner.

MIN TRO: Sylvi fikk barnetroen av farmor

På tur i Hverdags-Norge

Men Listhaug har også mye annet på CV-en enn som tøff og spiss debattant. Og nettopp disse erfaringene kan komme godt med når det nå handler om å forstå hverdagsfolk og det å trekke kommuner og frivillige med i den enorme integreringsoppgaven som venter.

Hun gikk inn i Frp hjemme i Ørskog, nettopp fordi hun ville gjøre noe med eldrepolitikk og omsorg for folk. En av de tidlige veiene inn i Frp-toppen var som kursholder, i det som den gang var partiets store offensiv for å bygge organisasjonen bedre.

Da var Listhaug høyt og lavt i Hverdags-Norge, akkurat som hun har drevet på som landbruksminister. Hun var med på å sikre et parti fundert på folkelighet.

LES MER: Listhaug ut mot kirken og «godhetstyranniet»

Usynlig kommunikator

En av de første posisjonene var som byrådsvikar i Oslo. Der møtte hun pragmatiske utfordringer, krav til å få mest mulig ut av institusjonsmidler. Derfra ble Listhaug trukket inn i Frps sentralstyre.

I Frps markeringsarbeid handlet det også å skape tydelige utspill – og dueller med «fiender». Slikt er også noe av formelen i kommunikasjonsbransjen som Listhaug jobbet i før hun ble landbruksminister.

Som påvirkingsagent i First House handlet det også om å ta usynlige oppdrag fra tunge samfunnsinteresser som ville ha gjennomslag i norsk styringsverk.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Tydelighet til hverdags

I jobben som integreringsminister handler det om helt andre gjennomslag: Få orden på integrering, få bosatt folk og ikke minst skape forståelse for det man gjør.

Da handler det mye om å ha bakkekontakt med Lokal-Norge. Der er det både solidaritetsfolk som vil gjøre en innsats – og mange som bærer for frykt for alt det nye.

Da kan en provokatørrolle ende med vranglås, men politisk tydelighet kan fort høste god forståelse blant folk.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter