Nyheter

Pinlig i FN

FNs menneskerettighetsråd er i ferd med å miste sin moralske autoritet. Det er beklagelig for menneskerettighetenes skyld.

Saudi-Arabia har fått et viktig oppdrag som overvåker av at menneskerettighetene overholdes rundt i verden. Man skulle tro dette var et land som hadde mer enn nok med menneskerettighetene på hjemmeplan, om de ikke skulle få en nøkkelrolle i overvåkingen av andre land.

LES OGSÅ: Godkjentstempel på verstingland

Valget av Saudi-Arabia som leder for en av de viktige underkomitéene i FNs menneskerettighetsråd har vakt pinlig oppmerksomhet. «Det er en skandale at FN velger et land som har halshugget flere mennesker i år enn IS til å lede et sentralt menneskerettighetspanel», sier menneskerettighetsorganisasjonen UN Watch.

Holdes ansvarlig

Det vakte også reaksjoner da Saudi-Arabia for to år siden ble medlem av menneskerettighetsrådet. Forskeren Iver B. Neumann har et viktig poeng når han sier at det ikke tjener hensikten å utelukke land fra å kunne delta der. Hele poenget med FN er at alle land skal kunne holdes ansvarlig.

LES OGSÅ: Tiltagende kritikk mot Saudi-Arabia

Men dette poenget undergraves når brudd på menneskerettighetene ikke påtales. Når piskingen av en blogger som bare har brukt ytringsfriheten, går upåtalt hen, blir plassen i menneskerettighetsrådet nærmest en tillatelse til å fortsette å bryte menneskerettighetene.

Israel

Selv om det kanskje ikke er til å unngå at Saudi-Arabia også får sin tid i menneskerettighetsrådet, er det slett ikke nødvendig å gi dem lederoppgaver. Det virker som en godkjenning av landets oppførsel. Det er grunn til å undre seg over hva som har fått medlemslandene til å fatte en slik beslutning.

FNs menneskerettighetsråd har ikke nettopp vist seg som en uhildet instans. Av de 115 ­resolusjonene som er vedtatt siden 2006, er det 61 som fordømmer Israel. Overgrepene i Syria har vært behandlet fire ganger.

LES OGSÅ: Fordømmelse av Israel

Saudi-Arabias mange menneskerettighetsbrudd har ikke blitt fordømt. 
Det uheldige ved dette er at menneskerettighetsrådet mister sin moralske autoritet. Man kan knapt ta alvorlig uttalelser og kjennelser fra et råd som til de grader er selektivt og politisk styrt i sin virksomhet. Dermed går verden glipp av en viktig instans i kampen for menneskerettighetene.

Den siste utnevnelsen bidrar til ytterligere å svekke FNs menneskerettighetsråd. Det er ikke bare pinlig. Det er beklagelig.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter