Nyheter

På høy tid med forsoning

Fredagens jubeldag fikk noen til å spørre seg hvorfor forsoning er et så sjeldent ord i Norge.

Jeg var sterkt engasjert av det som skjedde i Sør-Afrika da apartheid ble avskaffet. Å være valg­observatør der i 1994, under det første frie valget, var en skjellsettende opplevelse. Jeg er for ung til å ha opplevd frigjøringen fra Nazi-Tyskland i 1945, men jeg tror at gledesscenene den gang må ha hatt mange likhetspunkter med det vi så i Sør-Afrika i 1994.

Året etter, i 1995, ble Imilonji Kantu Choral Society, «Nelson Mandelas kor», invitert til Norge. Noen av oss som hadde vært valgobservatører, arbeidet for dette fordi vi mente det var en fin ­anledning å møtes nettopp da, ett år etter det første frie valget i Sør-Afrika og 50 år etter fri­gjøringen av Norge.

LES MER: I 1945 tok Gitte Haug farvel med mor i Berlin og forlot et Tyskland i ruiner

For tidlig?

Jeg husker at koret ble sjokkert da de kom til oss og forsto at i Norge, 50 år etter freden, var det mange som mente at det var for tidlig å snakke om forsoning: De som hadde valgt feil under krigen, skulle fortsatt få merke isolasjonen og de hatefulle blikkene fra «gode nordmenn».

LES MER: Vi fikk freden i gave, uten å vinne den

De som sang i koret, sa at «vi har jo ­allerede ­begynt å snakke om fred og forsoning fordi vi ­mener at vårt samfunn ikke kan komme videre uten at vi tar et oppgjør med det som skjedde under apartheid. Bare slik at vi kan gå videre sammen, i det nye Sør-Afrika, i regnbuenasjonen. Men dere befinner dere på samme plass som for 50 år siden!»

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bort med fordømmelsen

Jeg hadde ikke noe godt svar å gi mine svarte venner. Men i 2015, 70 år etter frigjøringsjubelen, skulle vi i alle fall ha kommet så langt at fordømmelsen av de såkalte krigsbarna blir lagt i grav. Vi kan da ikke i anstendighetens navn holde på å gjøre livet vanskelig for personer som ikke har annen «skyld» i det som skjedde under krigen, enn at de er barn av foreldre som på en eller ­annen måte tråkket feil.

Den enkelte av oss har et ansvar for å ­bidra til forsoning. 70 år etter jubeldagen i 1945 er det på høy tid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter