Nyheter

Ødeleggende strid

Striden rundt Rasmus Hanssons lederstil kan ødelegge og splitte det ferske Miljøpartiet.

Mye har gått rett vei for Miljøpartiet De Grønne (MDG) de siste årene. Ved valget i 2013 kom Rasmus Hansson inn på Stortinget. Som partiets eneste stortingsrepresentant har han markert seg godt og fått mye gjennomslag.

LES OGSÅ: Hansson beskyldes for å ha truende lederstil

Murrer i partiet

Men i den siste tiden har noe begynt å murre i partiet. I forkant av at Hansson lørdag stilte ultimatum om hvilken makker han ville ha, hadde Vårt Land allerede blitt kontaktet av MDG-folk. De var urolige for konflikten mellom Hansson og den avtroppende talskvinnen Hilde Opoku.

Mens Rasmus Hansson blir beskyldt for en truende lederstil og topper det hele med å stille ultimatum om hvem han vil ha som makker, sitter den sykemeldte Hilde Opoku hjemme og sender ut negative meldinger om Hansson i sosiale medier. Dermed framstår landsmøtet nærmest som en farse. De 67 blanke stemmene Hansson fikk under valget lørdag ettermiddag, viser til fulle at minst en tredjedel av landsmøtet er frustrert.

LES OGSÅ: Rasmus Hansson: KrF må ikke bli et kristelig Høyre

Kan gi splittelse

Denne frustrasjonen kan være farlig og ødeleggende for et ferskt og lite parti. Hvis Hansson ikke makter å gjenopprette tilliten i sin egen organisasjon, kan det føre til både splittelse og ytterligere fall i oppslutning. Da kan årets landsmøte være begynnelse til slutten.

Det er ingen tvil om at det er krevende å reparere den omfattende mistilliten og høye konfliktnivået som kom til overflaten under helgens landsmøte. Et lite og ferskt parti som MDG er mer avhengig av en topp motivert organisasjon, enn store etablerte partier. Miljøpartiet kan bli sårbart hvis det må bruke krefter på indre konflikter. Det kan raskt tappe dem for krefter de trenger i kampen for å komme over sperregrensa.

Noen av landsmøtedelegatene Vårt Land har snakket med, mener Hansson allerede har tatt viktig lærdom av årets landsmøte. Han skal være innstilt på å opptre mer lyttende og samlende. Trolig vil både han og hans ferske makker Une Aina Bastholm jobbe hardt for å motvirke tillitskrisen.

Det store spørsmålet er om konfliktene alt er for dype og mistilliten for stor. Dette vil kun tiden vise.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter