Nyheter

NRK er en del av flyttesyken

Selv for NRK er det vanskelig å fylle ny vin i gamle skinnsekker.

Bilde 1 av 3

Svært mange av de store kulturinstitusjonene i hovedstaden endrer beliggenhet. Nå har også NRK meldt seg på. Byggene på Marienlyst, enkelte av dem er 80 år gamle, er ikke lenger egnet for en mediebedrift, mener NRK-styret. 2.000 ansatte må forberede seg på at det kan bli flytting.

Helt nødvendig

For Norsk Rikskringkasting er det helt nødvendig å gjøre store omstillinger. Slike prosesser er ikke enkle å gjennomføre i eksisterende lokaler. Ny vin i gamle skinnsekker er lite vellykket, for å låne en formulering fra Bibelen.

For en institusjon med presset økonomi er det også fristende å få frigjort de enorme tomteverdiene på Marienlyst. Da NRK ble etablert, valgte man en lokalisering utenfor sentrum av Oslo. Etter hvert som byen har vokst, har Marienlyst blitt et svært attraktivt område. Beliggenheten er tett opp til universitetet, men deler av området vil trolig også egne seg for boliger. Det antydes at den 85 mål store tomten kan være verdt opp mot to milliarder kroner

LES OGSÅ: – En kulturpolitikk som minner om Taliban

Mister kulturhistorie

Det mangler ikke på gode argumenter for å flytte NRK, men da gir man også avkall på sin vesentlige kulturhistorie. Radiohuset og Store studio er bygg med betydelig arkitektonisk symbolverdi. Riksantikvaren har allerede meldt at det kan være aktuelt med utvidet fredning av noen av NRK-byggene.

Kringkastingen er vant til å forholde seg til overordnet kulturpolitisk tenkning, men for kringkastingssjef og styre er det ikke bare lett å skulle ha to tanker i hodet samtidig. Skal NRK drive i fredede bygninger, vil det kunne få negative konsekvenser for omstillingen. Det kan komme til å bli en dyr erfaring. Mediesektoren er under voldsom omstilling. Denne må NRK være en del av.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Store forandringer på kort tid

Men å flytte NRK fra Marienlyst representerer også en kostnad. Folks følelser til en institusjon knyttes til det fysiske. Monumentbyggene representerer noe mer enn et kontorlokale, enten det gjelder Storting, kirker, museer eller andre offentlige bygg.

Tenker vi ti år fram i tid, vil hovedstaden være preget store endringer. Nytt regjeringskvartal kan være oppført, og flotte Deichmanske bibliotek kan være fraflyttet. Samme gjelder for Nasjonalmuseet, Munch-museet på Tøyen og NRK. Det er store forandringer i løpet av kort tid.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter