Nyheter

Når tapere blir vinnere

Hvorfor elsker vi å heie på noen som er dømt til å tape?

Susan Boyle – nederlagsdømt på grunn av førsteinntrykket – vinner Britains Got Talent, en arbeidsledig nabo vinner i Lotto, en perifer bekjent som skryter åpenlyst på Facebook om sin treningsiver og gode form, blir syk. De har alle én ting felles: De har opplevd at lykken snur.

SE VIDEO: Susan Boyle vinner Britains Got Talent

Tiltrekkes av endringer i lykke

En amerikansk undersøkelse viser at vi er høysensitive for endringer i andres lykke. Vi vil vite hvem som gjør det dårlig og hvem som gjør det bedre enn før, fordi våre sosiale omgivelser også påvirker vår egen tilfredshet.

Spesielt er vi tiltrukket av uventede endringer; når hovmod faller eller når personer tross elendige odds slår forhåndsfavoritter. Vi blir glade når noen med en lang rekke nederlag, manglende medfødt talent, dårlig økonomi og ressurser, lavere på rangstigen, med minimale sjanser for framtidig suksess, lykkes.

Vi elsker når de beste svikter – og vi elsker når nye helter skapes.

Stabil svakeste part

I den norske ordboka er den svakeste part og taper oppgitt som synonymer til underdog. Når bokmålsordboka revideres neste gang, bør Leicester også føyes til som et beslektet ord.

Før fotballsesongen ble sparket i gang, sto oddsen hos Norsk Tipping i 1.000 på at Leicester skulle vinne Premier League. 30-40 nordmenn tok sjansen, og kan med en innsats på kun ti kroner cashe inn 10.000 dersom det som plutselig kan være historiens største idrettssensasjon, blir et faktum.

Leicester har ikke skapt bølger én gang. De har gjort det over 35 ligakamper, med en spillerstall der de to største stjernene kostet like mye som sju ukelønner til fjorårets beste spiller i England.

Ikke født til suksess

En kamerat gjorde meg i helga oppmerksom på at han ikke hadde noe imot å tape for en underdog, selv om han som Tottenham-tilhenger selv er sulte­fôret på seiersjubel. Han kom ikke til å bli lei seg dersom Leicester snyter London-laget for seriegullet.

Årsaken var at konkurrentenes spillere tilsynelatende ønsket å vinne mest, og han så serielederen som en representant for den vanlige mann i gata – han som ikke er født til suksess, men som har kjempet seg opp og fram tross alle dystre spådommer.

Leicester er symbolet på min kjærlighet til fotballen – og underdogen. Alt kan faktisk skje. Om det gjør det denne gangen også, vet vi kanskje på søndag.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter