Politikk

Nå kjefter Jimmie på Ebba

Jimmie Åkessons flørt med Ebba Busch Thor ser ut til å være over etter at Kristdemokraterna forsynte seg av ­Sverigedemorkatenes egne velgere.

Hvor lenge ville Adam egentlig være i paradis? Eller for å være mer presis om svensk politikk akkurat nå: hvorfor må Jimmie Åkesson, leder for innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD), kjefte på lederen i Kristdemokraterna (KD), Ebba Busch Thor?

I sommer fikk hun pepper i ­bøtter og spann for å spise kjøttboller i symboltung politisk lunsj med lederen for partiet med ­brune røtter. Innvandring var blant temaene på dagsorden.

Silkehanskene av

Halvt ­norske Busch Thor har virket mindre negativ til Åkesson enn andre partiledere. Derfor vil SD-lederen skape sitt konservative drømmefellesskap med Moderaterna og KD via henne. Særlig da KD var små, skånet Åkesson ofte Busch Thor – og gjerne bare henne.

Ingen andre i Sverige har som Busch Thor gitt Åkesson drahjelp i hans stupbratte vei i ­retning det gode selskap. Det har gitt stor ­velgerlekkasje fra SD til KD, og det hullet vil Åkesson tette. ­Kampen om mange konservative kristne, som gjerne frykter flere muslimske innvandrere, ­ligger også i potten.

Sist helg, kun to måneder ­etter kjøttbollelunsjen, arrangerte SD sommerfestival i parti­lederens lille hjemby Sölvesborg, i det sørøstlige Sverige. Da stilte Åkesson spørsmål ved sin vel­gjørers troverdighet i asyl- og inn­vandringspolitikken:

«I retorikken kan det i blant ­høres ut som om vi og KD er ­ganske enige om migrasjons­politikken. Men på den ene ­siden sier de at vi er for en mer restriktiv asylpolitikk, det er vi enige om, det må komme ­færre til Sverige. Men på den andre ­siden kommer de med forslag som minner om Miljøpartiet...»

Ebbas to tunger?

Når Jimme Åkesson sammenligner Busch Thor med miljøpartister, er det jevngodt med utskjelling. ­Publikum lo godt, og SD-lederen ­viste til økt familiegjenforening og ­andre saker KD har stemt for.

«Det går ikke an, med tro­verdigheten i behold, å si én ting og så gjøre noe helt annet. Det henger ikke sammen. Det er på høy tid at Ebba Busch Thor og Kristdemokraterna bestemmer seg for hvilket ben de skal stå på. Det er på tide at Ebba Busch Thor tar ansvar på ordentlig – også i innvandringsspørsmålet», sa Åkesson.

Ofte er ikke bare det som sies interessant, men også det som ikke sies. Åkessons sommer­tale sist helg er et svært godt ­eksempel.

Nyamko Sabuni har vært ­Liberalernas partileder i kun to ­måneder. I Sölvesborg nevnte ikke Åkesson henne. Han tier gjerne når det er noen han vil nærme seg. Det er én måte å lese Åkesson på. Det har ofte vært Busch Thor. Men etter kjøttbolle­lunsjen har KD-lederen blitt en større trussel for Sverigedemokraternas vekst.

Sabuni slapp unna.

Derfor er det verd å merke seg at Åkesson ikke sa ett ord om Liberalerna og Sabuni sist helg. Det er nye toner overfor sentrumspartiet Liberalerna, som sørget for fortsatt rødgrønt styre for å holde nettopp Åkesson ute i kulden. Han elsket å skjelle ut Sabunis forgjenger, Jan Bjørklund.

Det kan se ut som om Åkesson vil gi henne en sjanse, men Liberalerna står inntil videre fast på avtalen de sammen med ­Centern inngikk med den rødgrønne ­regjeringen. Sosial­demokraten Stefan Löfven kunne fortsette som statsminister i januar etter at disse to borgerlige partiene støttet ham.

Sabuni var imidlertid den av de tre konkurrentene til å overta ­etter veteranen Bjørklund som ble oppfattet som minst negativ til SD. Hun er viktig, fordi den sittende rødgrønne regjeringen sitter på Centern og Liberalernas nåde.

I SVT tirsdag hadde Åkesson en langt mer forsonende tone overfor Sabuni enn han ­normalt ­hadde mot Bjørklund, som ­sverget ved sine adopterte sønner at han aldri kommer til å medvirke til at Sverigedemokraterna får politisk makt i vårt land.

Fjerner rasiststempel?

Åkesson kan også få inn et stikk mot de mange som kaller ham ­rasist. Det kan være en bonus for ham å behandle med respekt en kongo­leser, født i eksil i Burundi og som kom til Sverige som kvote­flykting.

Åkesson gjenopptar kampen om konservative kristen­velgerne med Kristdemokraterna – og utvidet samtidig forsøkene på fremrykning i det politiske landskapet via Liberalerna.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk