Nyheter

«Med skryt ut av skyggen»

ANALYSE: Etter en strevsom tid feiret Trine Skei Grande reisen til makten. Men fortsettelsen på festen er usikker nok.

I sin åpningstale til lands­møtet bød Grande på en sjelden samling med skryt – etter bare tre måneder i regjering. For talen til lands­møtet var hennes første store sjanse til å hylle ekstremforvandlingen fra i fjor vår:

Da Frp ennå var et «ikke-ord» i Venstres samarbeidsdebatt – og partiets regjeringsmodell ble stemplet som komplett urealistisk. Også fra enkelte av partiets egne tillitsvalgte, om man fikk dem på ­tomannshånd.

«Hvem hadde trodd», inn­ledet Grande og snakket opp partiets ferd det siste året. Ordet stolt gikk igjen. Kontrasten til fjorårets tilstand på denne ­tiden – med 2-tallet på gallupen og mye mismot i rekkene – er uomtvistelig.

LES OGSÅ: Venstre-jubel for asylseier

Store ord

Grande brukte svært mye tid på å gjennomgå seiersrekker i Jeløy-erklæringen. For Venstres del er regjeringsprogrammet en «grønnere, rausere og mer sosialliberal regjeringsplattform enn vi noen gang har hatt i dette landet». Parti­lederen brukte store ord.

At pelsdyrnæringen skal legges­ ned, er en av de store triumfene i plattformen. Venstre-lederen har i et ferskt intervju avslørt at Siv Jensen og Erna Solbergs ja til å gi Venstre gjennomslag her var medvirkende til at hun selv sa ja til å gå i regjering. Det var en test på imøtekommenhet.

Da Lars Sponheim var landbruksminister i 2002, ga han ­næringen 10 år på seg. Men nå er det Venstres krefter – hos «pelsvennene» i Høyre og Frp – som gjør forskjellen.

Indremedisin

Grande trakk også frem rusreformen – at brukere skal møtes med behandling og ikke straff – som en triumf. Ikke minst tar partiet æren for elbil-politikken – fordi «det er Venstre som har skapt den».

Skrytesamlingen skal nå flere enn pressen – aller mest delegatene selv. For Grandes regjeringsprosjekt er nemlig avhengig av at grasrota er stolt av det. Og at møtedeltakerne kan snakke godordene videre der hjemme – og være tilfredse. Det er en farlig start på regjeringslivet om de vender hjem fra hotellkompleksene ved Gardermoen som tvilere på det partiet holder på med.

LES OGSÅ: Ber Rotevatn om en bio-pause

Tøffe tider

Dessuten har ikke Venstres uker i regjering hittil vært den mest synlige forestillingen i norsk politikk. Grande og de to andre statsrådene – Iselin­ Nybø og Ola Elvestuen – har ennå for kort fartstid til å kunne drive større utsalg av politikk – i «konkurranse» med etablerte stats­råder.

Og for representantene på Stortinget har det handlet en del om lagbygging: De skulle nå være felles lag med eks-­fienden Frps folk i komiteene. Så kom Listhaug-saken – og hele regjeringsprosjektet var i fare. Den siste uken har nok en gang sex-rykter fra et bryllup for snart ti år siden fulgt oppmerksomheten om Grande inn mot landsmøtet.

Avgjørende hverdag

Fortsettelsen på den feiringen Grande i går dro i gang, er harde hverdagsdager for Venstre-folket. I korridorene sier delegater at det avgjørende er hvor mye partiet kan få flyttet av politikk. Og hvor mye Høyre­ og Frp faktisk vil slippe lille Venstre til.

Men akkurat der var Venstre-leder Grande «væpnet» med en motiverende oppkvikker: I ­talen slapp hun nyheten om at en gammel kampsak var på plass: Asylsøkere på integreringsmottak skal få lov til å jobbe, alt fra 14. mai. Dette har Venstre kjempet for i ti år.

Etter regjeringsdeltakelsen er neste store styrkeprøve for Venstre å stille like bra med lister som sist ved lokalvalget i 2019. Grande sa rett ut at det vil være «for ille» om de ikke maktet jobben. Her kan hverdagsliv avgjøre. Og om det er entusiasme ­eller slitasje som blir bildet av Venstre fremover.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter