Nyheter

Med bryllupslua i hånda

Kirken mener ganske mye om hvordan en vielse skal være. Hvorfor merker vi så lite til det når vi er i bryllup?

Uansett hva du synes om staselige blomsteroppsatser, strykekvartett, brudekjole til 20.000 kroner og 80 gjester som skal ha hjortefilet og créme brûlée etter vielsen: Det er i hvert fall ikke noe kirken har funnet på.

Det med at presten gir klarsignal for det første kysset, kommer fra Hollywood og ses på som et fremmedelement i liturgien. Og når brudens far fører henne opp midtgangen og overrekker henne til brudgommen, er det i strid med kirkens anbefaling.

Altså: Minst halvparten av det du forbinder med kirkebryllup, er sånt som kirken egentlig er imot.

Stadig færre kirkevielser

Mens antallet vielser totalt har økt med 15 prosent de siste 30 årene, har antall ekteskapsinngåelser i Den norske kirke sunket med 25 prosent i samme periode*. Siden 2004 har ikke kirkebryllupene vært i flertall blant norske vielser, og andelen ligger nå på 38 prosent.

Homofilistriden har lagt en demper på den sentralkirkelige frimodigheten til å snakke om ekteskapsinngåelse i Guds hus. I Den norske kirkes årsrapport for 2014 slås det fast at ekteskap er blitt «et vanskelig og konfliktfylt tema i kirken» og at debatten har gjort «all kommunikasjon om vigsel i kirken risikabel». Likevel er det et uttalt ønske at flere lar seg vie av en prest.

– Vi ønsker i sterkere grad å være det stedet der folk ønsker å inngå ekteskap, fastslo daværende leder i Kirkerådet, Svein Arne Lindø, overfor Vårt Land i fjor.

«Assosieres med påkostede feiringer»

«Det er en utfordring at kirkelig vigsel lett assosieres med store, påkostede feiringer», erkjennes det i nevnte årsrapport. Det er mange år siden de første menighetene begynte å tilby gratisfest på menighetshuset for å vise at kirkebryllup ikke trenger å koste flere hundre tusen kroner. Det virker ikke å ha hjulpet så veldig, og jeg har heller aldri hørt at pengebruk har vært tema i noen vigselssamtale.

Mange prester er imot at far fører bruden, men det gjøres nesten alltid likevel. På samme måte er det presten som åpner for kyssing foran alteret.

Bør trekkene opp rammene

Er prester og kirkeledere så desperate over fallende oppslutning at de gjerne gir fra seg regien i eget hus, så lenge brudepar velger å si ja foran alteret i stedet for et annet sted? Det er noe selvutslettende over dagens praksis.

Bryllupsdagen er brudeparets dag, men vielsen er en kirkelig handling. De som representerer kirken bør møte situasjonen med å trekke opp rammene for det som skal skje, ikke ved å stå med lua i hånda.

* I 1986 ble det gjennomført totalt 19.873 vielser etter norsk lov. I 2015 var tallet 22.887. I 1986 ble det gjennomført 11.524 vielser i Den norske kirke. I 2015 var tallet 8.602. Det betyr at den kirkelige andelen av vielsene var på 58,0 prosent i 1986. I 2015 var den kirkelige andelen 37,6 prosent. Kilde: Statistisk sentralbyrå

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter