Politikk

Kroningskampen

Hvilken regjering skal KrF støtte etter valget? Kampen er i full gang internt, og kan avgjøre hvem som får regjeringsmakt etter 2017.

Både statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre har gjort sine hoser grønne hos KrF den i lang tid. Akkurat det kan ikke overraske noen. KrF kan nemlig komme i vippeposisjon og bli kroningspartiet etter neste valg. Med andre ord: Partiet kan avgjøre hvem som skal «krones» til regjering. En slik vippeposisjon er både en ønskedrøm for et sentrumsparti og et mareritt for et lite parti. Det gir makt og et enormt potensial for gjennomslag.

Men partiet vil også bli satt under et stort politisk press fra mulige samarbeidspartnere på begge sider, samt media. Og ikke minst: Partiet vil rives mellom ulike interesser internt.

LES OGSÅ: Hareide: Høyre og Ap er naturlige samarbeidspartnere for KrF

Advarer mot Ap og Støre

For kort tid siden gikk KrFUs leder Ida Lindtveit ut og advarte mot et samarbeid med Ap. Hun hadde en innstilling fra KrFUs landsstyre i ryggen som ber sitt eget moderparti om å si nei til Støre. KrFUs flertall tilhører den mer borgerlige tradisjonen i KrF, som for noen tiår siden hadde sin fremste talsmann i Kåre Kristiansen. Han mente KrF var et rent borgerlig parti, som måtte plassere seg tydelig sammen med høyresiden. Dette er en linje KrFs søsterparti i Sverige KD også har valgt. Faktisk har de forsøkt å overta flere av Moderaternas gamle konservative kampsaker, etter at «Nye» Moderaterna ble betydelig mer liberalistisk. KD har store likhetstrekk med de lyseblå strømningene i KrFU, og har kutt i offentlig sektor blant sine fremste kampsaker.

LES OGSÅ: Solberg: Vi har stått opp for KrF

Denne linjen har også støtte fra den mest kristenkonservative fløyen. Redaktør i Norge IDAG, Bjarte Ystebø, vil melde seg ut av KrF dersom partiet åpner for samarbeid med Ap. Til Klassekampen sier han blant annet at Ap har mange politikere «som står opp hver dag og spør seg selv: Hva kan jeg gjøre for å avkristne Norge?».

Sentrumsposisjon

KrFUs vedtak har på den andre siden mobilisert krefter i deler av partiet som er mer positivt innstilt til Ap, og som ønsker seg en ikke-borgerlig sentrumsposisjon. Vårt Land skriver i dag om et av nettverkene som jobber for å motvirke høyrevridning av KrF. De ønsker ikke å låse seg ideologisk til høyre side. Denne gruppen står i en sentrumstradisjon etter Kjell Magne Bondevik, Valgerd Svarstad Haugland og Jon Lilletun, der man er pragmatisk i den økonomiske politikken og kan søke samarbeid begge veier.

LES OGSÅ: Støre: KrF og Ap har nærmest seg hverandre

Leder av tenketanken Kristendemokratisk Forum, Erik Lunde, har også uttalt at KrF ikke må lukke døren til venstresiden. Før kommunevalget gikk dessuten KrFs kristenkonservative profil, Karl Johan Hallaråker, ut og anbefalte KrF å teste samarbeidet med Ap og Sp lokalt. Han var skuffet over «verdirelativisme» og liberalistisk utvikling hos de borgerlige partiene.

Omfattende debatt

Prosessen KrF skal gjennom fram til landsmøtet, er dermed ikke uten kamper og motsetninger. Men partiledelsen har lovet en omfattende debatt der begge alternativer skal diskuteres. Dagbladet meldte nylig et flertall av KrFs tillitsvalgte ønsker å samarbeide med Ap. Likevel er det ikke gitt hva partiet vil konkludere med.

LES OGSÅ: 2015: Flertall i KrF ønsker Ap

Først skal partiet tromles gjennom en debatt som kan bli opprivende, og der både Støre og Solberg vil melde seg på gjennom både smiger og trusler.

Hareides anbefaling

Trolig vil Knut Arild Hareides anbefaling veie tungt også denne gangen. Slik den gjorde i 2013, da KrF valgte å stå utenfor en regjering der Frp skulle delta. Det store spørsmålet er om Hareide vil flagge sitt syn tidligere i prosessen enn sist. Eller om han vil vente til siste liten. Nå bruker han tid på å vurdere hva som er lurest.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk