Nyheter

Krigsfrykt øker etter Krim

Halvøya Krim er vakker med et behagelig klima der mange russere hadde vinterbolig. Men det var neppe for å slå seg opp som produsent av olivenolje at president Vladimir Putin annekterte området.

Nye målinger viser at folkets tillit til det norske forsvar er synkende. En av fire nordmenn tviler på om det norske forsvar er i stand til å møte et angrep på norsk jord. Aller mest synker tilliten blant kvinner, i Finnmark og i Østfold.

Bekymring

Aftenposten forteller at andelen av befolkningen som ikke bekymrer seg, er sunket med nesten 20 prosent på et år. Det er nærliggende å anta at Krim, andre områder av Ukraina og den russiske presidenten, må ta noe av ansvaret for dette.

«Russland er en reell og tydelig fare. Landet forstår bare maktens språk. Dersom vi ikke står besluttsomt og samlet overfor Russland, så blir landet bare enda mer aggressivt», sier Juozas Olekas til nyhetsmagasinet Der Spiegel. Han er forsvarsminister i Litauen som ligger ved en viktig skillevei: I vest er det demokrati og velstand for alle, i øst hersker Putins land, korrupt, krigerisk og styrt av oligarker og hemmelige tjenester.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Komplisert grense

I 1989 ble påkjenningene så sterke at Sovjetunionens konstruksjon falt sammen. Rå makt og stridsvogner klarte ikke å holde folk på plass, og det viste seg snart at mange ville ut av det røde mangefolksfengsel. Det var hatet og fryktet av mange, men også respektert og beundret av mange.

NATO-alliansen gjennomførte for fjorten dager siden en større øvelse ved den polske byen Ustka. 49 marinefartøy fra 17 land var med, og ingen vet om øvelsen gjorde noe dypt inntrykk på Putin og hans landsmenn. «NATO har ingen krangel med det russiske folk. Men vi har en krangel med Putin, eller Russland, som vil endre grenser med makt», sier Michael Fallon, britisk forsvarsminister.

Militarisert

Polske Ustka ligger vest for Kaliningrad, det gamle tyske kultursentrum Königsberg, og som en del av Øst-Preussen tilfalt det i 1945 Sovjetunionen. I flere år skal Kaliningrad ha vært klodens mest militariserte område, og er i dag omkranset av EU-landene Polen og Litauen.

De som vil se nærmere på hva historien kan finne på, bør ta bussen fra Kaliningrad/Königsberg til Sovjetsk/Tilsit. Vi vet hva Sovjetsk står for, og noen husker kanskje Freden i Tilsit eller osten fra samme by? Byens nydelige bro er oppkalt etter preussernes vakre dronning Luise som tryglet og ba Napoleon om å spare hennes land. Feltherren var nådeløs, men fikk sin velfortjente straff lenge etterpå – på en øy oppkalt etter en annen sterk kvinne.

Dårlige tapere

Vi kan ikke fortape oss på fjerne steder til fjerne tider, men kan bare slå fast at Moskva kanskje er et sted for dårlige tapere – og at Vladimir Putin drømmer om å få tilbake noen av de områdene som Sovjet har mistet. Presidenten har selv beklaget at Sovjet er blitt borte.

Den engelske avisen The Guardian meldte i mai fra Petropavl i Kasakhstan at landets russere har planer om å gjennomføre en reprise av Krimoperasjonen. Det kan gjøres ved at Nord-Kasakhstan river seg løs, erklærer seg selvstendig, og ber om russisk støtte. Dette er ikke særlig sannsynlig, men viser at verden har et stort lager av potensielle konflikter – og vi kan slett ikke ta det for gitt at Sovjet tok dem med seg i graven.

LES OGSÅ: Blir det krig i Østen?

Grense

Narva er en grenseby og en grenseelv, og i riktig gamle dager lå Russland på den ene siden og det danske velde på den andre. Senere ble danskene byttet ut med tyske riddere og festningen Narva ble Hermansburg.

NATO har sendt en klar melding om at her går grensen mellom øst og vest. Militært sett er dette et upraktisk og vanskelig område fordi den vestlige alliansen er kommet meget nær sentrum av Sankt Petersburg, men Putin og hans menn vet nok hvordan landet ligger.

LES OGSÅ: Russiske atomuttalelser bekymrer Nato

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter