Nyheter

KrFs smale vei

Knut Arild Hareide sier KrF vil i regjering. Lørdagens vedtak gir ham handlingsrom, men øker også sannsynligheten for fire nye år med ørkenvandring.

Både den konservative og den radikale fløyen i KrF var rimelig godt fornøyd med lørdagens vedtak. Etter timevis med hestehandel og filing på ulike formuleringer endte landstyret opp med fire punkter som skal stake ut veien for KrF etter neste stortingsvalg.

Kortversjonen er at KrF vil i regjering med Høyre og ulike sentrumspartier, men uten Frp. Om ikke dette blir virkelighet, er det mulig å tolke vedtaket som en liten åpning til Ap. Men dette er usikkert. Partiet slår nemlig fast at dersom Erna Solberg sier nei til å vrake Frp og Siv Jensen, er det mest sannsynlig at KrF kommer i opposisjon.

LES OGSÅ: KrF gir ikke lenger blå garanti

Lang og kjelkete vei til regjering

I sin tale til landsstyremøtet snakket Knut Arild Hareide varmt om hvor mye partiet har fått til i de ulike regjeringene KrF har deltatt i.

Han listet opp en rekke eksempler som Dagfinn Høybråtens røykelov, Egil Aarviks fremleggelse av Folketrygden, Valgerd Svarstads Haugslands kontantstøtte og Hilde Frafjord Johnsons ulike gjennomslag i bistandspolitikken.

Men til tross for regjeringslysten og skrytelisten, gjorde landsstyret et vedtak som i praksis gjør veien til ny regjeringsdeltagelse både lang og kjelkete.

LES OGSÅ: KrF møter veggen hos Frp-Siv

Utelukker Frp

For det første utelukker KrF en regjeringsdeltagelse med Frp. Partiet som er helt nødvendig for å sikre et flertall på borgerlig side. Lørdag sa flere Frp-topper til Vårt Land at Frp ikke har til hensikt å støtte en borgerlig regjering de selv ikke deltar i.

Dette kan knuse KrFs drøm om en sentrum-Høyre-regjering. Om en slik regjering likevel skulle bli virkelighet, er det lite som tyder på at denne kan leve uten mye bråk. I Frp er det mange som er lei av måten KrF og Venstre har oppført seg i opposisjon.

LES OGSÅ: KrFs plan B

På gløtt for Ap

Selv om partiet ikke har lukket døren helt for et samarbeid med Ap, så slår vedtaket fast at et liv i opposisjon er mer sannsynlig enn et samarbeid til venstre.

Denne delen av vedtaket var trolig svært viktig for høyresiden i KrF, som har vært opptatt av å sende klare signaler til de konservative delene av grunnfjellet.

Om Ap gjør det godt ved stortingsvalget og de rødgrønne får flertall, har Ap ymtet frempå at det kan være aktuelt å bygge et langvarig forhold til sentrum. Her kunne KrF kommet inn. Men etter helgens vedtak er det ikke sikkert lysten i Ap er like stor. De færreste ønsker å strekke seg langt for en partner som er nølende, og som har et annet førstevalg.

KrFs vedtak lukker noen dører og setter andre på gløtt. Tiden vil vise om vedtaket er gunstig for KrF. Eller om partiet nå fremstår som så lunken i flere sammenhenger at de ikke blir regnet med.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter