Nyheter

KrFs hodepine

Samarbeidsavtalen med de blåblå blir ikke et mindre krevende tema for KrF i tiden som kommer.

Fredag var KrF samlet til sitt første landsstyremøte etter valget. Ikke uventet diskuterte partiet årsaken til det dårlige valget, tross en valgkamp der Knut Arild Hareide nærmest fremsto som en politisk stjerne.

Søndagshandel

Selv om det ikke ble lagt opp til en samarbeidsdebatt, kom partiet seg ikke unna temaet etter en uke der KrFs plass i det borgerlige prosjektet har dominert media. Tirsdag tok stortingspolitikere Hans Olav Syversen og Kjell Ingolf Ropstad bladet fra munnen i Vårt Land. De mener det borgerlige samarbeidet kan ryke hvis ikke Erna Solberg dropper søndagshandelen og gir KrF seiere i statsbudsjettet.

Dette har skapt sinne blant samarbeidspartiene. Gjennom NRK ble KrF beskyldt av en rekke anonyme kilder i Venstre, Høyre og Frp for å bruke søndagsåpent som brekkstang for å komme ut av regjering. Som om ikke Ropstad og Syversens uttalelser var nok, uttalte flertallet av KrFs fylkesledere til Klassekampen at de åpner for å bryte samarbeidsavtalen før 2017. Dermed sa de det samme som KrFUs avtroppende leder Emil André Erstad. Om få uker går han til jobb i Agenda, for å snekre på en felles utenriks- og flyktningpolitikk for sentrum og venstresiden.

Symbolsak

Når KrFs tre samarbeidspartnere er sinte, er det fordi de mener KrF ikke kom med noe ultimatum i forhandlingene høsten 2013. Så trodde heller ingen at søndagsstengte butikker var en sak KrF kunne vinne. Men det var før det viste seg at både befolkningen, LO, NHO og mange av Høyre og Venstres egne var på lag med KrF. Nå har motstanderne av søndagsåpent et tydelig flertall i Norge. Derfor er mange i KrF hissigere på å vinne saken, og er villig til å sette regjeringssamarbeidet på spill.

Men ikke alle vil at partiet skal bryte samarbeidsavtalen nå. De kompromissvennlige i KrF mener partiet kan stå på avtalen, selv om det kunne vært gunstig å gå bort fra den. De frykter at KrF kan framstå som useriøst og ikke til å stole på. Dermed velger de heller å se på avtalen som en praktisk ordning, som ikke trenger å binde KrF til de blå eller deres politikk frem mot valget i 2017.

LES MER: Hareide utelukker ikke brudd med regjeringen

Godt samarbeid

Den tredje gruppen i KrF står på en mer borgelig linje, og peker på at seirene KrF har fått med Høyre og Frp må løftes fram. I et innlegg på Verdidebatt advarer stortingsrepresentant Anders Tyvand mot å tro at det blir lettere å samarbeide med Ap. Mye av det samme mener KrFUs påtroppende leder Ida Lintveit, som er en tydelig borgelig stemme i KrF.

LES MER: By etter by lukker søndagen

Hareides hodepine

Til tross for at partiet har ulike syn på samarbeidsavtalen, er alle opptatt av hvor Hareide egentlig står.

Partilederen har vært varsom med å gi signaler om hvor partiet skal gå etter valget. Likevel er det verdt å merke seg hans anstrengte forhold til Frp, og hans gjentatte synliggjøring av avstanden til blå politikk.

Det er heller ikke mulig å se bort fra Hareides gode forhold til Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik, og det faktum at begge fremstår som lagt mer åpne for religiøse perspektiver enn Ap tidligere har gjort. Geir Lippestads kamp for sin syke datter og hans kritikk mot samfunnets forventninger til at barn med funksjonshemminger blir fjernet, føyer seg også inn i en profil som ligger KrF nært.

LES MER: Valgforsker tror ikke KrF gambler om søndagen

Stå på avtalen

På landsstyremøtet i går sa Hareide klart og tydelig at han ikke ville bryte samarbeidsavtalen på grunn av søndagsåpent alene. Derfor er det langt fra sikkert at Hareide var strålende fornøyd med søndagsutspillet til Ropstad og Syversen. Nå må Hareide bruke tid på å møte kritikken fra både åpne og anonyme kilders beskyldninger mot KrF.

Men samtidig har han alvorligere spørsmål å grunne over i tiden som kommer.

Tribuneplass

For Hareide sa klart og tydelig at KrF ikke vil nøye seg med tribuneplass. Han vil ha regjeringsmakt. Deretter skisserte han hvorfor KrF hadde havnet på sidelinjen nettopp ved dette valget: Fordi Høyre valgte Frp, og ikke sentrum. Og som Hareide har gjentatt gang etter gang: Mellom KrF og Frp er avgrunnen for stor.

Hvis Hareide skal manøvrere seg ned fra tribuneplassen og inn på manesjen må han enten vente til Høyre og Frp slår opp med hverandre, eller han må finne seg en ny makker. Det kan ikke være andre enn Jonas Gahr Støre.

Men akkurat nå må Hareide konsentrere seg om hvordan kan skal forholde seg til samarbeidsavtalen. Det er krevende nok.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter