Nyheter

KrF i drift

KrF har ikke sagt ja til et samarbeid med Ap. Likevel er partiet i tydelig drift bort fra dagens samarbeid.

Hvis statsminister Erna Solberg hadde vært på KrFs avsluttende pressekonferanse onsdag, ville hun trolig gjort seg noen alvorlige tanker. Til tross for at KrF skryter av sitt gjennomslag det siste halve året, framstår det nå som om KrF er i drift bort fra det borgerlige samarbeidsprosjektet.

LES OGSÅ: Mer rødt i KrF-regnskapet

Gjennomslag

Et av to store gjennomslag fungerende leder Dagrunn Eriksen peker på, er innvandringspolitikken, der partiet har stått sammen med Ap, Sp og Venstre. Eriksen levnet hverken Frp eller Høyre særlig ære for prosessen i Stortinget. Tvert imot kom hun med kritikk av Frps manglende vilje til å ta felles ansvar og for Solbergs manglende vilje til å stille krav til Frp.

Et område der KrF faktisk mener de har fått stort gjennomslag sammen med regjeringen, er i spørsmålet om arbeidsledighet. Dagrun Eriksen pekte på at hennes forslag om en egen pakke til Sør- og Vestlandet, var blitt til vedtatt. Samtidig skinner det tydelig gjennom at KrF opplevde å få lite ære, da pakken kom på plass i revidert budsjett.

LES OGSÅ: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil bygge bro mellom KrF og Ap.

Irriterer seg

I både KrF og Venstre snakkes det nå mye om de blåblås manglende vilje til å dele ære. De irriterer seg over at uansett om Frp vinner eller taper en sak, så vil fløypartiet stå igjen som selve vinneren i det offentlige rom.

Kroneksempelet er Frps krav om å votere over innvandringspolitikken på en slik måte at partiet får vist frem at de vil ha en strengere politikk enn alle de andre. I opposisjonspartiene KrF og Venstre oppleves det ikke godt å ha strukket seg langt i budsjettprosesser, når det er Frp i som neste runde opptrer som triumfatoren.

Alvorlig for Erna

Det vil være mulig for både Erna Solberg og hennes rådgivere å avfeie dette som håpløs klaging i KrF og i til dels Venstre. Det er mulig å lese slike tanker i KrF som dyrking av nederlag, og liten evne til å løfte egne seiere.

Samtidig kan sentrumspartienes følelse av tap komme til å bli et alvorlig problem for Erna Solberg, hvis hun ikke tar det på alvor. Særlig fordi dette handler om flere saker.

Idretten

Et annet eksempel flere i KrF gjerne skulle hatt æren for, er Fritidserklæringen som regjeringen signerte sammen med idretten og en rekke frivillige organisasjoner. Solberg og tre statsråder stilte opp for pressen i begynnelsen av juni. Riktignok var Venstre og KrF med i bakgrunnen på TV-scenene som folk fikk se.

Men forslaget og tankegangen stammer opprinnelige fra KrF, som lokalt på Sørlandet klekket ut en liknende ordning så tidlig som i 2007. Derfor er det en viss skuffelse i KrF over at de to blå partiene utstrålte eierskap til seieren.

Slike saker blir stående som en kontrast til statsministerens vilje til å la Frp være synlig og få viljen sin.

Da Hans Olav Syversen ble spurt om han mente statsministeren burde stoppet Frps spill under innvandrings-avstemningen, svarte Syversen lakonisk: «Jeg har gjort meg mine tanker». Hva Syversen har tenkt, ville han ikke ut med. Men det sier sitt når man vet at Syversen har vært blant den blåblå regjeringens viktigste forsvarere internt i KrF.

Ap-samarbeid

I dagens avis dokumenterer vi at KrF i stadig større grad har samarbeidet med Ap i vår. Det er et totalbilde som trolig gleder Jonas Gahr Støre og bekymrer Erna Solberg.

Gjennom alle år har Høyre vært en av KrFs nærmeste allierte i norsk politikk. Dette har trolig ikke forandret seg. Problemet er at tyngdepunktet i regjeringens arbeid ligger til høyre for Høyre.

Akkurat det blir stadig vanskeligere for sentrumspartiene å leve med. I særdeleshet KrF.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter