Nyheter

Kongeriket

Det sitter spikret i minnet hos de fleste nordmenn over 30 år: Meldingen om at kong Olav var død, de spontane reaksjonene, barnetegningene og lyshavet på Slottsplassen.

Samtidig var det sterke, internasjonale spenninger. Gulfkrigen var i gang.

– Lys for folket

25 år er gått siden kronprins Harald tok over som regent og Sonja som dronning.

Ledende biskop i Den norske kirke Helga Haugland Byfuglien valgte å oppsummere jubileet med følgende ord i søndagens gudstjeneste i Slottskapellet: «Dere har vært et lys for vårt folk».

Vinterlek på slottsplassen

Helgens feiring har vært preget av det folkelige. Etter ønske fra kongeparet ble Slottsplassen omgjort til en gedigen aktivitetsarena. Strålende og kaldt vintervær i hovedstaden la en flott ramme rundt markeringen.

LES ERLING RIMEHAUGS INTERVJU MED KONGEN: Glad i kraften i de foldede hender

I mange andre land ville det vært militærparader. Her er det i stedet barn og unge som dominerer, på samme måte som ved 17. mai.

Vi har grunn til å være stolte av et land, et demokrati og et monarki som så systematisk legger vekt på disse verdiene ved alle store anledninger.

Tafatt motstand mot monarkiet

Også i Norge finnes det overbeviste republikanere. Det er helt legitimt at de hever sin stemme i synspunktet på hva slags styresett Norge skal ha.

Men debatten tar aldri av. Den tafatte motstanden mot monarkiet er en super attest for kongeparet etter 25 år i en krevende rolle.

Stikkordet har vært varsom modernisering.

LES OGSÅ: Rimehaug: – Jeg var nervøs. Men det var Kongen også

Slottet er åpnet opp, informasjonen er blitt bedre og mer åpen. Kongeparet har lagt vekt på å besøke store deler av Norge. I årenes løp er det mange tusen hender som har fått anledning til å trykke hendene til de kongelige.

Det skaper nærhet.

Kongen og dronningens fellesprosjekt

Kong Olav var i en lang periode alene om oppgaven uten noen ektefelle ved sin side. Han var en svært populær konge, men hadde problemer med å omstille seg til den nye tid.

Behovet for endringer var påtagelige.

LES OGSÅ: Kan en kristen konge være alles konge?

Kong Harald og dronning Sonja ser ut til å ha hatt et fellesprosjekt. Sammen har de jobbet for en utvikling som gjør at nye kongelige generasjoner lett kan gå inn i rollen.

Det er dette moderate reformarbeidet som gjør at kongehuset står sterkt i Norge.

Det er all grunn til å tro at det blir mange flere kongejubileer i kongeriket Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter