Nyheter

Kloke Merkel

Angela Merkel skiller seg fra høyrepolitikere som David Cameron og Erna Solberg. Hun er nemlig kristendemokrat.

Angela Merkel har som en av de få europeiske lederne stått urokkelig fast på Europas kristne og humanistiske arv i møte med flyktningkrisen, uten dermed å ende i naiv snillhet.

LES OGSÅ: Krisemøte om flyktninger

Hun var et forbilde i vilje til å ta felles europeisk ansvar for flyktningene da hun bestemte at Tyskland skal la være å sende flyktninger tilbake til Hellas og Italia. Men da nabolandene utnyttet dette til å skysse alle flyktninger videre til Tyskland, markerte hun at de også må ta ansvar ved å innføre grensekontroll.

Muslimene

Både i Tyskland og andre europeiske land er det mange som er bekymret for at muslimsk innvandring skal gjøre slutt på Europas kristne kulturarv. Til dem hadde Merkel kloke ord da hun nylig besøkte universitetet i Bern i Sveits.

LES OGSÅ: Merkel oppfordrer til å gå i kirken

Frykt for andres tro er en defensiv holdning, mente Merkel. Vi har alle muligheter i Europa til å bekjenne vår kristne tro og til å utøve den, sa hun, og oppfordret alle som bekymrer seg for muslimenes innflytelse, til å begynne å gå i kirken.

Kristendemokrat

Angela Merkel er ikke en vanlig konservativ politiker. Hun er kristendemokrat. Her ser vi en klar forskjell mellom henne og høyrepolitikere som David Cameron og Erna Solberg. Den kommer til syne både i hennes klare lederskap i flyktningsaken og hennes markering av det kristne verdigrunnlaget for Europa.

LES OGSÅ: Erna er ikke Angela

Frykten for at kristendommen må vike for islam, vitner om en manglende tro på åndskraften i den kristne tro. Merkel har rett i at det ikke er noen grunn til å innta en slik defensiv holdning. Det er langt mer konstruktivt å både grunnfeste og uttrykke sin egen tro enn å bruke tiden på å spre frykt for muslimene.

HER HJELPER DU: Se vår oversikt

Personlig tro

Merkel sa at det ikke er noen grunn til å diskutere om islam har noe i Europa å gjøre. Muslimene er allerede her. Hun vil ikke kritisere dem for at de bekjenner sin tro. Hun ser det derimot som en oppfordring til å stå fram med sin egen tro.

HVA GJØR NORDMENN?: Les flere flyktningsaker her

Det er ikke vanlig at europeiske statsledere uttrykker seg så klart om sin tro. Og det er da heller ikke slik at den tyske kansleren bruker sitt embete eller statsmakten til å fremme kristen tro. Det er som troende person hun uttaler seg.

Men oppfordringen til ikke å la seg styre av frykt har adresse til alle i Europa, uansett tro.

VIL DU HUSE EN FLYKTNING? Her kan du registrere deg

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter