Nyheter

Klappjakt på legitimitet

Dette er den mest populære sportsøvelsen for diktatorer: Klappjakt på goodwill gjennom kjøp av mesterskap.

Norske aviser var i forrige uke fulle av stoff om at vårt landslag i fotball skulle møte Aserbajdsjan på fredag (resultatet forbigås her i stillhet).

Ingen aviser skrev om at European Games åpnet i den aserbajdsjanske hovedstaden Baku samme kveld.

Jeg forstår prioriteringen. De lekene som nå pågår i Baku er på mange måter en vits. Men vitsen er så grov at den ikke bør overses.

Vi snakker her om en nyskapning innen idretten — et OL for Europa som verdensdel — som pågår i to uker og som har 6000 deltakere fra over 50 land. 53 norske utøvere er sendt til Baku, der de under åpningsseremonien marsjerte foran en ærestribune med diktatorer.

Dette mens pressefolk fra den britiske storavisen The Guardian var utestengt fra lekene fordi de hadde skrevet kritisk om landets gjentatte brudd på menneskerettighetene.

LES MER: – 15-åringer bør få drive idrett uten at det skal kåres olympiske mestere, skrive Lars Gilberg

Moralsk tomrom

Menneskerettighetsgruppa Human Rights Watch hevder at det aldri tidligere i historien er foretatt så store opprenskninger før et arrangement i noen av de landene som inngikk i Sovjetunionen. HRW estimerer at minst 35 journalister, menneskerettighetsaktivister og andre kritikere har blitt fengslet og dømt før lekene starter.

Nordmenn som ikke ønsker å basere seg på ukritiske pressemeldinger fra idrettens egne PR-folk, anbefales å lytte til Andreas Selliaas. Den tidligere NUPI-forskeren skriver nå kommentarer på nettstedet Sporten.com, der han er nådeløs i karakteristikkene av dette mesterskapet.

«Vi løper dikatorenes ærend», skriver Selliaas. Han betegner mesterskapet i Baku som «omdømmebygging på sitt mest vulgære». «Det burde aldri vært arrangert, og Norge burde holdt seg hjemme. Arrangementet foregår i et moralsk tomrom», mener Selliaas.

LES MER: – Norske fotballedere er feige, skriver Lars Gilberg

Overfall

På arrangementets egen nettside lovpriser IOC-president Thomas Bach hvordan sporten hever seg over alle konflikter.

«Vi ser russiske utøvere konkurrere side om side med ukrainske utøvere. Dette er noe som sport kan gjøre — og kanskje er det bare sporten som kan få til», uttaler Bach.

Slik kan man idyllisere overfall på andre stater. Da blir det en logisk konsekvens at man også ser bort fra arrangørlandets overgrep mot egne borgere.

Ved sin side på VIP-tribunen under åpningsseremonien hadde Thomas Bach presidentene Vladimir Putin og Ilham Aliev. Førstnevnte trenger ingen videre presentasjon, men det er lov å merke seg hvilken prominent plass han ble gitt under åpningen av lekene.

Aliev-familiens nepotisme er mindre kjent i Norge. Dagens president Iliam Aliev arvet presidentembedet etter sin far for tolv år siden. Aliev-familien har styrt Aserbajdsjan siden landet ble selvstendig i 1993. Dagens president bruker samme grep som sin far, en tidligere KGB-agent, for å holde opposisjonen i sjakk. Demonstrasjoner og møter er ikke tillatt, og journalister blir satt under stort press.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Oljen smører

Unntaket er sportsjournalister. Vel og merke dersom de holder seg til å skrive isolert om sport.

Da paraplyorganisasjonen for internasjonale sportsjournalister, AIPS, fylte 90 år i fjor, holdt de sin kongress i Baku. Aliev-familien tok regningen, slik de også betaler utgiftene for alle deltakerne som nå deltar i de europeiske olympiske lekene.

Og Aliev-familien har god råd. Aserbajdsjan er en betydelig oljeprodusent, og norske Statoil har investert over 20 milliarder kroner i landet. Ifølge Transparency International gir oljen store inntekter til presidentfamilien og landets maktelite, mens pengene i liten grad kommer folket som helhet til gode.

Mini-OL i Baku koster Aserbajdsjan om lag 60 milliarder kroner. To ganger har president Aliev prøvd å få tilslag på sommer-OL. Mesterskapet denne uka er en investering med tanke på å lykkes i tredje forsøk. Nå som idrettspamper og diktatorer er samlet i Baku, er det rørende å se hvordan de opptrer som en familie som må holde sammen.

Mot hvem? Mot dem som vil frata dem legitimitet og privilegier.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter