Politikk

Kampen om tryggheten

Skal Erna Solberg regjere etter valget i 2017, er kampen om velgernes trygghetsfølelse den viktigste hun må vinne.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Høyres landsmøte denne helgen framstår som en feiring av borgerlig storhetstid og makt. Parallelt med landsmøtet har partiet trommet sammen til storkonferanse på Gardermoen. 1200 Høyrefolk utgjør det som må være det største landsmøtearrangementet i Norge noensinne. Under Solbergs tale fredag formiddag, framsto møtet nærmest som en gigantisk amerikansk partikongress.

Men selv om Høyre viser seg fram fra glanssiden denne helgen, vet statsminister Erna Solberg og hele hennes mannskap at partiet må jobbe knallhardt og målrettet hvis de skal besitte regjeringskontorene etter valget i 2017.

LES OGSÅ: Frp puster Høyre i nakken

Trygghet kontra kaos

All nyere politisk historie i Norge viser at kampen om regjeringsmakt ofte handler om å fremstå som det tryggeste og stødigste alternativet. Dette er særlig viktig når krisefølelsen rammer, og mange blir urolige for framtiden.

Flere valg etter krigen har Ap vunnet nettopp på grunn av folkets ønske om stø kurs. Stikkord har vært sterk styring av økonomien og arbeid for alle. Under både Gro Harlem Brundtlands og Jens Stoltenbergs ledelse var disse temaene sentrale, kombinert med Aps gjentatte budskap om «borgerlig kaos» og sprik i laget. De siste årene har særlig de andre partienes problemer med å samarbeide med Frp vært et tema.

LES OGSÅ: Velgersmell for Høyre

Styrke forsvaret

Da Erna Solberg åpnet landsmøtet med sin tale fredag, sto nettopp trygghet og stødighet sentralt. Solberg løftet blant annet Norges forsvarsevne høyt, og lovet økte resurser. Hun sa blant annet: «Høyres syn er helt klart: Dette er ikke tiden for uklarhet og eksperimenter».

Statsministeren pekte dessuten på andre tema som skaper uro blant folk: Flyktningstrømmen og terror. Deretter beroliget hun landsmøtet med et gjenkjennelig blåblått budskap: Det skal strammes inn i norsk asylpolitikk.

Etter Solbergs tale, kvitterte hennes egen stortingsgruppe med å gjenta budskapet. Første taler i generaldebatten var stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas. Han sa det slik: «Jeg kjenner hornmusikk i brystet når jeg hører Norges trygge og stødige leder».

LES OGSÅ: Erna med alvorstung landsmøtetale

Høyre kontra Ap

Det store spørsmålet fram mot neste valg er om regjeringen oppleves som en større garantist for trygghet enn Ap og Jonas Gahr Støre. Dette blir særligsatt på spissen hvis arbeidsledigheten øker mer. Flere har spådd at dette kan gi Ap en opptur, noe som har skjedd de siste ukene.

Samtidig har Høyre og Frp åpenbart høy troverdighet når det gjelder både forsvar og stram innvandringspolitikk. Selv om Frp jevnlig får mye kjeft for sine mange kraftige innstramninger i asylpolitikken, opplever mange at Norge har fått økt kontroll med innvandringen under blåblått styre.

Dessuten velger folk det kjente i krisetider. Innvandringsbølgen og terrorfrykt kan gi Høyre og Frp styringstillegg. Aps tidligere troverdighet som styringspartiet kan derimot ha gått ut på dato, fordi troverdighet er ferskvare.

Oljepriser og arbeidsledighet

Dessuten er det ikke gitt at alle opplever fallende oljepriser som regjeringens skyld. Høyre og Frp lekker lite til venstresiden. Dermed ser det ikke ut til at de blåblå blir straffet for den økende arbeidsledigheten i oljesektoren, slik mange har spådd.

Høyres eget spinn rettet mot Jonas Gahr Støre har dessuten truffet Ap-lederen hardt. Til tross for at Aftenposten avslørte Høyres effektive planting av Støre som en «tåkefyrste», lever denne beskrivelsen av Ap-lederen i beste velgående. Den kan potensielt skade Ap-lederen i kampen om å fremstå som trygg og styringsdyktig.

Halvannet år før stortingsvalget i 2017 er det lite som tyder på massiv blåblå slitasje hos velgerne. Likevel er det umulig å vite hvem som vil vinne velgernes gunst og kampen om tryggheten. Det er heller ikke godt å si hvem som kaprer sentrumspartienes støtte. Trolig vil dette henge sammen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk