Meninger

Jaget etter stillhet

Vi har aldri vært så opptatt av å kvitte oss med bråket.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Frisøren Bauhaus i Cardiff tilbyr Englands første­ «stille frisørstol». Null snikksnakk. Et tilbud for de som vil ha noen minutter med fred og stillhet, sier eieren til en engelsk avis. Mens håret klippes lover frisørene å holde kjeft for de kundene som booker stolen.

Data-smog

Vi er lei av støy, mas og kjas. Vi blir syke av hvordan vi lever, sier forskerne. Verdens helseorganisasjon melder at 40 prosent av europeere er utsatt for støynivåer over 55 desibel (som en høy samtale) gjennom hele dagen. 30 prosent må leve med det lydnivået gjennom natten også, noe som senker søvnkvaliteten, øker blodtrykket og risiko for hjertesykdommer. Vi blir feite av det, skriver British Medical Journal.

For ikke snakke om den digitale støyen vi velter oss i døgnet rundt. «Data-smog» har David Shenk kalt det. Facebook, Twitter og Netflix ruller på skjermene døgnet rundt. I 1971 så den jevne amerikaner ifølge boken TechnoStress 560 reklamer per dag, i 1997 var tallet oppe i 3.000. Reuters melder at det pågår i dag massiv jobbing for å gjøre taxier, busser og tog mer stille i New York. På New Zealand har en organisasjon som hjelper folk å redusere støy i hverdagen kalt 2016 for «Det stille året».

LES OGSÅ: Fanger går i kloster bak murene

Et ADHD-samfunn

Gamle teknikker som retreat, yoga og meditasjon har blitt motreaksjonen. I Vesten har det blitt millionindustri å tilby slitne, moderne mennesker litt fred og ro i boblebad på en fjellskrent. En venn av meg dro nylig til Bali på en to ukers helt stille yoga-tur med streng diett og timeplan.

I januar fortalte Alexandra Strand KKs lesere om sin uke på stillhets­retreat i et kloster i Italia. En uke i en klostercelle uten å føre en eneste samtale for 15.000 kroner var verdt hver krone. Ekteparet Bø har drevet retreatsenteret på Lia gård og sier pågangen aldri har vært større. Selv i Halden fengsel har de retreat og tidebønn.

Per Fugelli mener vi har viklet oss inn i et ADHD-samfunn hvor alle roper høyere, raskere og sterkere. Vi har glemt at vi må pendle klokt mellom arbeid, hvile, plikt og lek for å være i form gjennom et helt liv, sier Fugelli til KK. Det paradoksale er at vi blir stadig mer stresset av alt vi skaffer oss som skal gjøre livene våre enklere og mer tilgjengelig.

LES OGSÅ: Setter fanger i stillhet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger