Klima

Ja til kunnskapsrike klimabiskoper

Kirkeledere med kunnskap om oljenæringen kan ikke klubbes ned med at de ikke vet hva de snakker om i klimadebatten.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Biskopene Tor B. Jørgensen og Olav Øygard har vært på studietur hos Statoils virksomheter i Nord-Norge. Opplegget kom i stand på initiativ fra Høyres ordførerkandidat i Harstad, Helge Eriksen, etter at kirkelederne la seg ut med både politikere og oljenæring gjennom en kronikk i Aftenposten i vinter.

LES MER: Ble ikke omvendt av olje-utflukt

Fortsatt ikke enige

Turen gikk blant annet til gassmottaksanlegget på Melkøya utenfor Hammerfest. Tilbakemeldingene etterpå var positive, både fra kirkelederne og fra Statoils representanter. Samtidig er begge parter tydelige på at de fortsatt står et stykke fra hverandre i synet på bruken av fossilt brensel.

– Jeg ser at det har skjedd mye positivt på grunn av oljeindustrien frem til nå, men jeg tror fortsatt ikke jorda vår tåler all CO2-en som vi spyr ut, sa Øygard til Vårt Land etter møtet.

Anklager om partipolitikk

Helt siden slutten av forrige årtusen har Den norske kirke hatt et tydelig miljøengasjement, og de siste årene har biskopene høstet mye oppmerksomhet for sine klimautspill: Representanter fra de store partiene og fra fagbevegelsen, særlig i Nord-Norge, har irritert seg over spesielt Tor B. Jørgensen. Han er blitt anklaget for å bedrive partipolitikk og for å uttale seg om saker han ikke kan nok om.

Slike anklager må tas på alvor, uten at kirkelederne dermed skal bli feige og forsiktige. Biskopene må for all del våge å ta plass i den offentlige debatten, ikke minst om så viktige saker som klima. Å definere grensen mellom etisk engasjement og partipolitikk er ingen objektiv øvelse, så her kommer kirken til å havne i nye klinsjer dersom engasjementet i fremtiden skal ligge på samme nivå som nå. Og det bør det gjøre.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Står stødigere i klimadebatten

Imidlertid bør kirkeledere som ønsker å bli hørt i samfunnsdebatten, benytte alle anledninger til å lære mer om det de uttaler seg om. Derfor var det klokt og riktig av Jørgensen og Øygard å takke ja til å se Statoils arbeid på nært hold og høre selskapets synspunkter.

Olav Øygard uttalte på forhånd at besøket kanskje ville føre til en mer nyansert holdning til petroleumsindustrien, men slik gikk det ikke. Det var heller ikke noe mål. Det viktigste er at biskopene ikke like lett kan klubbes ned med at de ikke vet hva de snakker om. Dermed står de stødigere i klimadebatten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima