Nyheter

«IS ønsker religionskrig»

IS har all interesse av å få plassert sine handlinger innenfor rammen av en religionskrig.

Europa er i helspenn etter nye terrorrunder i en av Europas viktigste hovedsteder.

IS-nettverket har opparbeidet seg et spesielt sterkt fotfeste i Belgia. Myndighetene har lenge vært klar over faren, men klarte likevel ikke å forhindre flere, koordinerte terroraksjoner i hovedstaden Brussel forrige tirsdag morgen: Først på flyplassen, deretter på en metrostasjon.

Tirsdag ettermiddag var 34 bekreftet drept. Tallet på skadde nærmet seg 200.

LES OGSÅ: – Mer politi hindrer ikke terrorisme, sier belgisk filmskaper

Hjertet av Europa

Brussel befinner seg i hjertet i Europa, både geografisk og politisk. Hovedkvarteret til Nato ligger like ved Zaventem flyplass. Svært mange europeiske land høynet beredskapen etter tirsdagens angrep. Det gjelder også i Norge.

Den islamske gruppen i Belgia koples til begge de store terrorangrepene i Paris i 2015. Etterforskerne mener at våpen og utstyr fant veien fra Belgia til Paris. For få dager siden ble en av hovedmennene tatt til fange i Brussel.

Noen terrorforskere mener at angrepet er en hevn for at 26 år gamle Salah Abdeslam, som lenge har vært ettersøkt i forbindelse med terroraksjonene i Paris i november, ble pågrepet for fire dager siden. Abdeslam ble skutt og såret i aksjonen.

LES OGSÅ: Flest IS-krigere fra Belgia

Setter sitt preg på verden

Det er neppe hovedforklaringen. Siden angrepene tirsdag virket så godt planlagte, må de antagelig ha vært forberedt over lang tid. Det er kanskje ikke tilfeldig at muslimske terrorister slår til i forkant av den største høytiden til det kristne Europa. IS-terroristene har alle interesser av å få plassert sine handlinger innenfor rammen av en religionskrig.

Det viktigste er nok likevel at Brussel huser både EUs og Natos hovedkvarter. Når terroristene kan vise hele verden at det er mulig å gjennomføre denne type aksjoner i en by som burde være godt sikret, er det i deres logikk en stor triumf. Budskapet som de ønsker å spre, er ikke til å ta feil av: «Vi kan ramme alle som er motstandere av vår kamp. Vesten har spilt fallitt både religiøst, politisk og militært.»

Tirsdag fikk vi en ny bekreftelse på at kampen mot IS vil bli langvarig. Den setter sitt preg på hele verden.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter