Meninger

Intriger 
i Mariager

Vi tror det verste om dem vi ikke liker.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det var nesten ikke grenser for hva den lille f­amilien i den danske byen i Mariager måtte tåle. De fikk ­hundebæsj og søppel i hagen, og hatbrev i postkassen. En mann kom inn gjennom hekken og truet dem. I barnehagen ble det hengt et kors på skapet til et av barna deres.

Årsaken var at paret var lesbisk.

Saken eksploderte i danske medier. Kjendiser og prester tok avstand fra sjikanen, og i en demonstrasjon markerte 500 sin støtte til paret.

Til tross for at den lokale pinsekirken bedyret at de ikke hadde noe imot homofile, ble saken knyttet til dem. En leder for en pinsekarismatisk hjelpeorganisasjon ble utpekt av kvinnen og siktet av politiet for trakasseringen.

LES OGSÅ: «Det skjer mye ukritisk sprøyt i kristendommens navn også»

Avslørt av dansk tv-kanal

Nå har et team fra den danske statskanalen DR undersøkt saken. I en oppsiktsvekkende dokumentar går de gjennom beskyldningene fra den danske kvinnen.

Det viser seg at påstandene hennes har store svakheter. Hun blir avslørt i å ha forklart seg falskt for politiet. Hun har også tidligere diktet opp historier som har skapt problemer.

Mediene svelget fortellingen hennes rått. Politiet synes å ha basert siktelsen på den, uten å undersøke tips som pekte i motsatt retning.

Saken viser det problematiske i at en gruppe i samfunnet stigmatiseres over tid. Knyttes noen ­ensidig til et upopulært standpunkt, starter en prosess som minner om dehumanisering.

Vi glemmer at vi snakker om mennesker som kan være like gode som oss, vi blir i stand til å tro hva som helst om dem. Den sunne fornuften forsvinner.

LES OGSÅ: For dem var hun et menneske, ikke «muslimen»

Pinsemenigheter

Det er ikke fornuftig at en stor, velfungerende­ pinsemenighet trakasserer menneskene de er uenige med. De som kjenner pinsevenner og andre frikirkelige vet at de har minst like høy terskel for å bryte loven som andre.

De fleste av oss står i fare for å dehumanisere grupper vi opplever avstand til. På sosiale medier florerer de utroligste påstander om homofile, feminister, livsynshumanister, muslimer og israelere, for å nevne noen.

En god regel er at de aller fleste mennesker i utgangspunktet er velmenende. Virker noe for sykt til å være sant om en større gruppe mennesker, er det som oftest det.

Følg kommentator Alf Gjøsund på Facebook.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger