Meninger

I Stormens øye

Kristdemokraterna vil kapre konservative velgere, 
men står i fare for å bidra til politisk kaos i Sverige.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kristdemokraterna (KD) har den siste uken skapt politisk storm i Sverige. KrFs søsterparti vedtok nylig å bryte samarbeidsavtalen med regjeringen, ledet av sosialdemokraten Stefan Löfven.

Den såkalte Desemberavtalen 
var undertegnet av alle de 
borgerlige partiene, for å holde 
Sverigedemokraterna utenfor politisk vippemakt. Dermed kunne de svenske sosialdemokratene få gjennom budsjettene sine. Den samme avtalen skulle gjelde hvis de borgerlige kommer til makt.

Sverigedemokraterna blir av andre partier regnet som et ­nasjonalistisk og fremmed­fiendtlig parti. Moderaternas tidligere statsminister Fredrik 
Reinfeldt skrev nylig i sine ­memoarer at Sverigedemokraternas kjerne «består av de ­fleste av landets rasister og kraftig fremmedfiendtlige». Når KD nå går fra avtalen og slipper til Sverige­demokraterna som vippe­parti, er det interessant nok ikke velsignet av KDs egen 
alliansepartner Moderaterna.

LES OGSÅ: Kristdemokraterna vil felle Löfvens budsjett i 2016

Grasrotkupp og champagne

Under lands­møtet forrige helg var det grasrota i KD som gjorde kupp mot partiledelsen og vedtok at partiet skal trekke seg fra Desember­avtalen. Etter at avstemningen var klar, sprettet ungdomsleder Sara Skyttedal champagnen i landsmøtesalen, mens parti­leder Ebba Bosch Thor la på dør.

KDs vedtak kan føre til kaos og nyvalg, men trolig ikke før neste høst. De borgerlige partiene kommer ikke til å lage et felles budsjettforslag denne høsten. Dermed vil regjeringens budsjett for 2016 «slippe gjennom»

Mistet troen på Riksdagen

Men KDs vedtak har allerede skapt uro i Sverige. En åpenbar konsekvens er at Sverigedemokraterna ble skuffet over at det ikke blir nyvalg allerede i høst. Torsdag holdt de pressekon­feranse med budskap om at partiet ikke lenger vil bruke krefter i Riksdagen. De har nærmest ­mistet troen på det svenske demo­kratiet, og vil heller jobbe med kampanjer ute blant folk, slik at flyktinger mister lysten til å komme til Sverige.

LES OGSÅ: Sveriges KrF skaper flyktninguro

Mot høyre

Sett fra Norge kan det være vanskelig å tolke KDs handlinger de siste dagene. Et nærliggende spørsmål er om de har nærmet seg Sverigedemokraterna? Svært få i Sverige har denne analysen.

Flere peker derimot på at Kristdemokraterna nå fremstår som Stefan Löfvens argeste motstander på borgerlige side. ­Flere som husker KDs myke sam­arbeidslinje fra tiden under Alf Svensson, vil derfor streve med å kjenne igjen partiet.

«Tradisjonell konservatisme»

En annen sentral analyse 
er at KD har utviklet seg i 
konservativ retning. Partiet 
forsøker i tiltagende grad å ta Moderaternas gamle posisjon, fra tiden før de ble Nya Modera­terna, med et mer liberal­konservativt tilsnitt. KDs linje blir ­omtalt som ­«tradisjonell konserva­tisme»: Vern om familie­verdier, lavere skatter, en tøff linje mot inn­vandrere og tiggere. Og en ­konservativ forsvarspolitikk.

Slik blir KD omtalt i en leder i Liberala Nyhetsbyrån forrige uke: «Ledende kristendemo­kra­ter snakker i dag om å vinne de konservative velgerne som er misfornøyde med Moderaternas forvandling og som lengter tilbake til den tiden da man ­kunne være sikker på at en Moderat-politiker alltid prioriterte spørsmål som sterkere forsvar, hardere straff og flere bedrifter».

Restriktive

Eksempler kan være KDs ferske ja til Nato-­medlemsskap, deres klare ja til tigge­forbud og krav om en mer restriktiv innvandringspolitikk.

Det er ingen tvil om at svenske KD har vært i politisk endring de siste 
årene. Partiet har også gått kraftig tilbake de siste 
val­gene. Flere analytikere i ­Sverige mener partiet kan ha noe å vinne på å fiske mer i konservativt vann.

LES OGSÅ: Første kvinne på svensk KrF-topp

Brå kast

Det som imidlertid 
er usikkert, er hvordan partiets 
gamle velgere kommer til å ­reagere på KDs forvandling. Særlig når det gjelder linjen som et mer aggressivt opposisjons­parti. Tidligere målinger fra ­Sverige viser at KDs tradisjonelle velgere er trygghetssøkende og tradisjonelle, uten sans for de store omveltingene i politikken.

Det kan også være viktig for mange velgere at KDs krasse ­opposisjonsrolle utspiller seg i en situasjon der statsministeren 
har manet til samling i en ­krevende flyktningsituasjon. Sverige­demokraternas trussel om å ta til gatene, gjør heller ikke situasjonen mer oversiktlig.

Blir det ytterligere uro er det ikke utenkelig at KD blir tillagt en del av ansvaret. Da er det ikke gitt at situasjonen vil falle heldig ut for de svenske kristendemokratene.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger