Politikk

I Frp snakker de helst dobbelt

ANALYSE: Kaoset om flyplassavgiften skyldtes nok en Frp-dugnad med dobbeltkommunikasjon. Det nye var at opplegget kollapset.

At Frp selger ut doble meninger på utvalgte felt, har blitt en markeringsvei for det kombinerte protest- og regjeringspartiet. Men som i flyplassaken er ikke aktørene bare en håndfull friskuser i stortingsgruppen. Også Frp-topper deltar når det trengs.

Det startet egentlig høsten 2014, da sentrumspartiene forhandlet om det første ekte statsbudsjettet. Da var KrF og Venstre nærmest vantro: Høyre opptrådte ryddig, men Frp? Partiet drev på som to partier: En regjeringsutgave – og et «opprørsparti» i form av Frps stortingsgruppe.

Budsjettbråk ble det. Spesielt mellom Venstre og Frp var det langvarig, betent stillingskrig. Frp hilste til grasrota med hard kamp mot økte bensinavgifter og for avgiftskutt for snøscootere og campingvogner. Venstre ville derimot skjerpe miljøavgifter. En plastposeavgift løste pengestriden.

LES OGSÅ: Listhaug spinner nyhetsbildet

I posekrig

Men etterpå ble det posekrig: Frps Per Sandberg var i «alle kanaler» for å fortelle at «nei, dette er ikke Frps avgift». Partiet hadde altså en politisk avtale – men viste samtidig distanse til den.

Teknikken med å ha sin egen politikk i tillegg til avtalt politikk med Høyre og KrF/Venstre, er blitt brukt på en rekke politiske felt. Og gallupene straffer dem ikke:

I fjor vår vraket Frp på Tinget trygdeoppgjøret fra Frps egen fagstatsråd. Og i kampen for markeringsrom i flyktningpolitikken, deltok også partilederen: Under valgkampåpningen støttet Siv Jensen kommuners nekt av kvoteflyktninger. Men all kritikken ga bare mer «spinn» og oppmerksomhet i nyhetsbildet.

Drama i flere akter

Da flyktningstrømmen kom, drev Frp frem et drama i flere akter: Først var partiet for et forlik som Erna Solberg ønsket. Deretter mot det. Forhandlinger ble utsatt. Frp krevde å skrive førsteutkastet selv. Til slutt tok de plass innenfor forlikene – men i det offentlige rom utenfor var det egen, stram politikk.

Også fjorårets budsjettforhandlinger ble steinharde. I virkeligheten var regjeringen nær en real krise. Det var budsjettkamp som fødte denne ukens kaossak for Frp: Flyplassavgiften.

Det er ikke riktig at avgiften kom på plass i desperasjon en sen nattetime. Den var der nesten fra begynnelsen av forhandlingene – uten at Frp stoppet den. Men etter budsjettavtalen gikk enkelte Frp-politikere ut mot avgiften.

LES OGSÅ: KrF-varsko mot Frps nye asyl-taktikk

Tåkekritikere i tåke

Denne uken endte Frps dobbeltmarkeringer med kollaps – og det er noe nytt: I spørretimen gikk finansminister Jensen tungt i forsvar for å beholde avgiften, til tross for nedleggelse av Rygge flyplass.

Få timer senere kom nyhetsmeldinger fra partiets Østfold-representanter: Stortingsgruppen ville kjempe mot avgiften i forhandlinger om revidert budsjett. Utspillet rammet partileder Jensen, senket tilliten hos alle samarbeidspartnere. «Opprøret» måtte ryddes bort.

Frp har forsøkt å fremstille Aps Jonas Gahr Støre som tåkeprater, men direkte på TV2 onsdag kveld opplevde seere Frps egen parlamentariske topp – Harald T. Nesvik – i en slik rolle. Han var tåkete om hva partiet drev på med. Frps dobbeltkommunikasjon gikk denne gang over stokk og stein. Samarbeidspartnere håper partiet har fått en lærepenge.

LES OGSÅ: Priser nye asylregler for konvertitter

Gidde mer?

«At Erna gidder», smalt det fra en profilert sentrumspolitiker. Vedkommende snakket med pressen da Frps stortingsgruppe drev motstand mot flyktningforliket i fjor høst. Men statsministeren kan ha en del å gå på:

Fortsatt mener Høyre at det er bedre å ha Frp innenfor enn utenfor. Dessuten er Frp en vanskeligere partner for Høyre om partiet surner. Da kan man heller tåle litt kaos og dobbeltsnakk i ny og ne.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk