Nyheter

Hva er da en maskin?

Gjør det noe med oss mennesker om maskinene blir mer intelligente enn oss?

To av hovedpersonene i Star Wars-filmene er maskiner: Droidene C-3PO og R2D2 har sjarmert oss gjennom alle de sju filmene. I den siste filmen har de fått følge av den snakkesalige vesle BB8.

Å snakke om personligheter i forbindelse med maskiner, kan virke selvmotsigende. Men personlighet har de: Den engstelige C-3PO har vært en perfekt kamerat for den uredde og handlekraftige R2D2.

I science fiction-verdenen finnes det mange slike maskiner, både smartere og farligere. Kyborgen «Terminator» i filmen av samme navn er sendt til nåtida (i 1984) av superintelligente maskiner i framtida for å utrydde menneskeheten. Slik artikuleres både fascinasjonen for hva maskinene kan utrette og frykten for hva de kan finne på.

I virkelighetens verden er robotene ikke så avanserte. Men det er mange av dem. De utfører manuelle oppgaver som krever spesiell presisjon eller er farlige for mennesker. De har ikke mye personlighet og vilje. Men de kan ta jobbene fra menneskene. Industriarbeiderne kommer til å bli erstattet med roboter, ble det spådd ved årsskiftet, og presseforbundets generalsekretær sa torsdag at journalistroboter snart gjør sitt inntog i mediene.

LES OGSÅ: «Fremtiden kommer ikke alltid så fort som vi tror»

Intelligens

Det er allerede fem år siden IBM-maskinen Watson vant Jeopardy i konkurranse med mennesker. Hvis maskinene blir mer intelligente enn oss, hva skjer da med vårt selvbilde? Går det ut over menneskeverdet?

Intelligens er evnen til å oppfatte og løse problemer. Det er ikke noen eksklusiv menneskelig egenskap – også dyr har intelligens.

Det er lenge siden maskinene ble flinkere enn oss til manuelle oppgaver. En viktig hendelse i den industrielle revolusjon var da mekaniske vevstoler utkonkurrerte veverne. Det førte til det første opprøret mot maskinene, da ludditene i England først på 1800-tallet knuste maskinene.

Senere har vi slått oss til ro med at maskinene er flinkere enn oss på noen områder. Datamaskiner kan utføre beregninger som en matematiker ville trenge hele livet på. Det har gjort matematikerne i stand til å løse oppgaver som ellers var umulige. Om maskinene skulle bli mer intelligente enn oss, er det bare verktøyene våre som er blitt bedre. Vi har styringen.

LES OGSÅ: «Trim toppen, ikke kroppen»

Egenvilje

Men hva om maskinene ikke bare er våre verktøy, men utvikler en egen vilje – som kanskje kan gå på tvers av vår? Det er selvsagt en foruroligende tanke. Men maskinene må tross alt programmeres av mennesker. Det virker forholdsvis fantasifullt at vi skulle kunne programmere inn en fri vilje i maskinene.

For 35 år siden besøkte jeg robotlaboratoriet på MIT utenfor Boston. De holdt på med å lære roboter å bevege seg i et rom der de måtte gjøre seg kjent og finne veien til målet. Dette er jo hva mennesker flest lærer seg i løpet av de første 18 måneder i livet. Men for en robot var det en nær uoverstigelig oppgave. Bare det å lære å kjenne igjen en gjenstand fra ulike vinkler, var en formidabel utfordring.

Det sier noe om hvor begrensede maskinene tross alt er. Teknologien utvikler seg ikke på langt nær så fort i virkeligheten som i science fiction. Men det er ikke utenkelig at slike maskiner som vi ser i Star Wars kan bli virkelige om noen år.

LES OGSÅ: «Religiøs vold er ikke forbeholdt islam – det er ubehagelig å innse»

Samvittighet

Det avgjørende skillet mellom maskin og menneske er om maskinene vil ha noen egen bevissthet. Vil de være i stand til å resonnere om seg selv? Vil de ha følelser? Vil de ha samvittighet?

I den siste Star Wars-filmen møter vi klonen Finn. Han er et menneske som er skapt og oppdratt for det ene formålet å være en drapsmaskin. Han framstår mer som maskin enn menneske.

Så viser det seg at han ikke har samvittighet til å drepe. Hvor kommer denne samvittigheten fra? Vanligvis tenker man jo nå samvittigheten er et produkt av omgivelsene. Er samvittighet noe som ligger i biologien, eller er det nedlagt i mennesket fra en skaper?

Følg Edens hage på Facebook!

Ondskap

Den onde Darth Vader var et menneske. Frykt og hat har gjort at han valgte den mørke siden – som gjorde ham til maskinmenneske. I den siste filmen møter vi hans barnebarn Kylo Ren, som prøver å bli en ond maskin fordi han forakter menneskers svakhet.

Frykt, hat og forakt for svakhet kan få oss til å ligne maskiner. Det er nok en mer aktuell fare enn at maskinene blir som oss.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter