Nyheter

Historiske Harris

– Til alle kvinnene der ute, denne seieren er for dere. Historiske Kamala Harris takket kvinnene som har gått foran henne.

«Enorm lettelse. Håper Biden klarer å gjøre det han har planlagt og lovet: være president for De forente stater. Med vekt på forente»

Meldingen kom fra Keels Jorn, en av de som har vært med i podkast-serien God bless America om de kristne velgerne i USA.

Den følelsen deler hun med mange.

Lettelse var det gjennomgående følelsen og ordet som ble gjentatt om og om igjen etter at det ble klart at Joe Biden og Kamala Harris er USAs neste president og visepresident.

Det andre er splittelse. Ordet vi har hørt og sagt gjennom fire år. Det er ikke Donald Trump som splittet USA, men han har gjort sitt for å gjøre kløften dypere. Og han fortsetter med det, ved ikke å anerkjenne at slaget er tapt. Lørdag spilte han golf.

De 70 millionene som stemte på ham, må også med på veien videre.

En av Bidens aller viktigste oppgaver blir å samle dette splittede landet.

• LES OGSÅ: Prest ga alt for å redde norske fanger under krigen

Kamala Harris et historisk forbilde

I den første talen Joe Biden holdt som «president-elect» sa han at hvordan de handler fra nå av, er et valg.

– Vi må bestemme oss for at det ikke skal være slik. Vi må gjenfinne USAs sjel.

Et valg som kan være med på å samle USA, er at Biden valgte Kamala Harris som visepresidentkandidat.

Hennes betydning som forbilde kan ikke overvurderes. Hun blir den mektigste kvinnen i USAs historie. Den første kvinnelige, ikke-hvite visepresidenten er historisk og det vet hun:

– Generasjoner av svarte kvinner, asiater, latina, hvite, native Americans. De har banet veien til dette øyeblikket, sa hun. Og: til alle dere jenter der ute: Dere vet det er mulig.

Det var et så tydelig signal i talen da hun dro frem de oversette, svarte kvinnene som hun kalte «ryggraden i vårt demokrati».

Formødrenes jobb

Jeg står på deres skuldre, sa hun.

Med dette sender hun meldingen til kvinnene som har gått foran. Og til kvinnene som utrettelig har jobba for å flere til å stemme, særlig blant afroamerikanere.

Georgia gubernatorial candidate Stacey Abrams makes remarks during a press conference at the Abrams Headquarters in Atlanta, Friday, Nov. 16, 2018. Democrat Stacey Abrams says she will file a federal lawsuit to challenge the "gross mismanagement" of Georgia elections. Abrams made the comments in a Friday speech, shortly after she said she can't win the race, effectively ending her challenge to Republican Brian Kemp. (Alyssa Pointer/Atlanta Journal-Constitution via AP)

Stacy Abrams hedres for å ha motivert mange svarte velgere i Georgia. Foto: Alyssa Pointer

Dette er en av kvinnene Kamala Harris snakker om: Stacey Abrams. Hun er den 46 år gamle juristen som tapte guvernørvalget på knappest mulig vis i Georgia for to år siden. I 2013 startet Abrams en organisasjon for å hindre velgerundertrykkelse, og for å få flere afroamerikanere til å registrere seg for å få stemt. Etter tapet i 2018, lanserte hun «Fair fight 2020» for å motivere og registrere svarte velgere. Og det har gitt resultater. Tidlige tall antyder rekord blant svarte amerikanere, og i enda større grad blant unge.

• LES OGSÅ: – Dersom folk ikke hadde tatt Bibelen ut av sin ­sammenheng, hadde det ikke eksistert noen ­kristendom, skriver Åste Dokka

Tårevått på CNN

Jeg har fulgt, som så mange andre, de siste dramatiske dagene nesten minutt for minutt. Vi har vekslet mellom amerikanske fjernsynskanaler, NRK og TV 2 i dagevis. Et av de mest minneverdige øyeblikkene, var da den profilerte CNN-kommentatoren Van Jones ble overveldet av følelser da det ble klart at Biden og Harris vant.…

Da ble betydningen av hvor viktig dette er for landets afroamerikanske innbyggere, enda tydeligere. Han klarte rett og slett ikke å holde tårene tilbake:

– Det er lettere å være en forelder denne morgenen. Det er lettere å fortelle barna at sannhet betyr noe, at det å være en god person betyr noe, sa han.

Tøffe dager

Etter seierstalene starter jobben. Den andre siden av jubelscenene i gatene er alle de som er misfornøyde med valget. Å være en president for alle, blir en vanskelig jobb.

Og det er ikke bare amerikanske borgere som er utmattede og utslitte.

Hvorfor er det slik at en hel verden puster lettet ut nå? Selv om nesten 70 millioner i USA ville ha fire nye år med Trump, er det massiv lettelse i hele Vest-Europa, og mange flere statsledere - som ikke nødvendigvis er demokrat-orienterte - har også gitt uttrykk for at de ønsker Biden og ikke Trump.

De puster lettet ut fordi de håper på mer forutsigbarhet. Kanskje kjedelig, men gi oss gjerne kjedelig når verden er i krise.

På en pressekonferanse søndag, var det også det statsminister Erna Solberg sa da hun ble spurt om hva som hadde vært den største utfordringen under fire år med Trump: Uforutsigbarheten. Og at han har dyrket det som et politisk instrument.

LES OGSÅ: Raaum ut mot koronaavgjørelse: – Viser liten respekt for kirken

Pandemi og gjenforening

Det er to kriser Joe Biden nå må gå løs på; koronapandemien og klimakrisen. Allerede mandag vil han utnevne en arbeidsgruppe for å håndtere den eskalerende koronakrisen i USA, som har flest smittede i verden. Biden lover at USA vil slutte seg til Paris-avtalen igjen med en gang han tar over.

Men det altoverskyggende er å samle folket til å kunne snakke sammen igjen, selv om de er politisk uenige. Mange er utslitt etter fire år i kontinuerlig tilstand av å være i et polarisert samfunn.

Det er èn undersøkelse jeg stadig har tenkt på under valgkampen. Den er fra Stanford-universitetet, og handler om hva demokrater og republikanske velgere i USA vet om hverandre. Og det var overraskende lite, de svarte helt feil på hva den «andre siden» mente om flere politiske saker.

Og når familier til og med ikke snakker sammen lenger, sier det seg selv at Joe Biden og Kamala Harris har en stor jobb foran seg.

Biden strakk ut en hånd til de som stemte på Trump da han sa:

– Jeg forstår at dere er skuffet. Jeg har tapt noen ganger jeg også. Men nå er tiden kommet for å legge bort den harde retorikken, senke temperaturen og se hverandre igjen, lytte til hverandre.

Det kan bli lettere sagt enn gjort. Men det er det de aller, aller fleste ønsker skal skje.

LES MER:

– Lov meg at du stiller, sa Beau Biden til faren sin før han døde. Her kan du lese portrettet av USAs neste president

Les vår serie om den amerikanske kristenvelgeren

Test kunnskapene dine her – både om USA, vaksiner og Tyrkia

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter