Nyheter

Grønn motkultur

De som avskriver Miljøpartiet på grunn av vårens dårlige målinger kan komme til å forregne seg.

Etter et halvt år med elendige målinger og internt bråk, oppsummerte Miljøpartiet (MDG) fredag sin politiske vår.

Partiets to talspersoner og to Oslo-byråder framsto optimistiske og i god form til tross for motgang. Nå vil de ta initiativ til et grønt samarbeid mellom småpartiene og skrøt av å ha påvirket norsk politikk i grønn retning. Det er nesten fascinerende hvordan de tok æren for en rekke saker som Venstre, KrF eller SV tidligere har jobbet fram.

LES OGSÅ: Vil bygge opp ny grønn blokk

Klekkeri for dyktige kvinner

Mens resten av det politiske Norge framstår traust og ordinært, stiller MDG med tre relativt unge og svært taleføre kvinner i tillegg til Rasmus Hansson. Alle de tre kvinnene har tydelige posisjoner i partiet. Både Lan Marie Nguyen Berg og Hanna E. Marcussen er byråder i Oslo, og Une Aina Bastholm er en av partiets to talspersoner. Mens flere av de andre småpartiene strever med å bygge opp tydelige kvinnelige profiler, framstår MDG nå nærmest som et klekkeri for dyktige, taleføre og smarte kvinner.

Under MDGs landsmøte i vår skrev Vårt Land om den bitre konflikten mellom avtroppende kvinnelig talsperson Hilde Opoku og Rasmus Hansson. Han er mannlig talsperson og eneste stortingspolitiker. Fredag skrøt derimot flere av partitoppene av den gode stemningen, og hevder at konfliktene på landsmøtet er et tilbakelagt stadium.

Nå er det ikke sikkert alle partiets aktive medlemmer vil være like enige med partitoppene. Likevel gjør det garantert godt for det lille partiet å se sin egen ledelse så samlet og selvsikker.

LES OGSÅ: MDG-kvinner uenige om sentrum

Den moderne fløyen

Dessuten framstår nå de fire toppene i MDG på en måte som tyder på at det er den moderne fløyen av partiet som har vunnet fram. De som nå leder partiet er fraksjonen med sterkest ønske om å gjennomføre politikk, og ikke bare drive med geriljaplanting av humlevekster.

Mest fascinerende er MDG-ledelsens tilforlatelige måte å avfeie dårlige målinger. I Oslo der MDG hadde rundt åtte prosent ved kommunevalget, er oppslutningen i dag halvert. Men Oslo-toppene tror målingene vil peke oppover igjen så snart deres grønne triumfsaker kommer på plass.

Faktisk kan MDG-politikerne har rett. Det er ikke usannsynlig at en god porsjon Oslo-folk kommer til å sette pris på bilfrie byområder, utbygging av kollektiv og mer satsing på syklister.

LES OGSÅ: Krasjmøte med makta

Blokkuavhengig

Dessuten tør MDG å bryte med flere politiske sannheter, og framstår dermed som et ekte motkultur- eller maktkritsk parti. Mens de andre sentrumspartiene har kjent seg presset til å velge enten rød eller blå blokk før valget, omtaler Rasmus Hansson dette som «å gi bort sitt beste forhandlingskort før forhandlingen er i gang».

Dette er tanker hverken Venstre, Sp eller KrF har turt å tenke helt ut: Heller enn å opptre som vippepartier, slik sentrumspartier gjør i flere andre europeiske land, har det tradisjonelle sentrum ofte følt seg presset til å velge side. Når MDG blåser en lang marsj tradisjonelle blokker, kan dette endre dynamikken og spillereglene i sentrum.

Forfriskende

Til tross for at mange piler har pekt nedover for MDG den siste tiden, har partiet nå fått et lederteam som fremstår både proffe og samkjørte. Deres vilje til å bryte med spillereglene i norsk blokktenking kan dessuten virke forfriskende på mange.

De som tror MDG er ferdig i norsk politikk på grunn av lave målinger kan komme til å forregne seg. Særlig fordi partiet nå også er i posisjon i Oslo og stadig får plass i rampelyset.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter