Nyheter

Griller i hodet

Når ble det slik i Norge at man skilte seg ut dersom man dro i parken eller på stranda uten å grille kjøtt?

Utenlandske venner som besøker meg, pleier som regel å kommentere sitt inntrykk av Norge på denne måten:

«Det er så rent her».

Men ikke de som kommer om sommeren. Da må jeg i så fall holde dem langt unna byens parker og strender. For der hoper det seg opp hauger av søppel. Og på toppen troner engangsgrillene.

Opptil 3.000 engangsgriller må fjernes daglig fra parkene, melder Dagsavisen. 413 tonn med søppel måtte ryddes ut av hovedstadens parker i fjor, og av dette utgjorde engangsgriller 40 tonn. Engangsgrillene gjør at en av fem søppelbeholdere blir ødelagt i ­løpet av sesongen.

«På de verste helgene ser det ut som om hele St. Hanshaugen er bombet med søppel, sier Svein-Erik Nystrøm, til Aftenposten. Nystrøm er driftsleder i selskapet som har ansvar for drift og vedlikehold av Oslos parker og badeplasser.

LES OGSÅ: «Grillkongen Craig gir meg sommerfølelse»

Et folk av EGG-ere

Noe har skjedd. Jeg er ikke sikker på når det skjedde. Men jeg kan huske en tid hvor det var helt vanlig å dra i parken eller på stranda uten at dette var synonymt med at man først måtte i butikken for å forberede tilberedning av varmmat. Nordmenn handler nå over en million engangsgriller i året. Dette er dobbelt så mye som svenskene, og i og med at folketallet i Sverige er dobbelt så høyt som i Norge, handler vi i praksis fire ganger så mange engangs-griller.

«Vi er blitt et folk av engangsgrillere», sier Petter Sørlie, produktsjef i Nordic Season. Hans selskap leverer årlig 200.000 engangsgriller til det norske markedet.

Jeg har sjekket prisene på ­engangsgriller i butikkene den siste uka. Du får dem fra 15 kroner i flere av de største kjedene. Til sammenligning måtte jeg ut med 25 kroner for en kroneis.

Sett med dagligvarebransjens øyne er prisingen til å forstå. Får man solgt en engangsgrill, får man som regel også solgt pølser, svineribbe eller lammestek – pluss drikke – til flere hundrelapper.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Gidder ikke

Oslo kommune tilbyr utleiegriller i Sofienberg-parken. Disse kan man leie for 25 kroner.

Men folk gidder ikke. De kan jo handle engangsgrill for nesten halve prisen.

Andre parker tilbyr stasjonære griller. Noen bruker dem. Men flertallet vil helst grille akkurat der de ligger og griller seg selv.

Dermed blir gressplenene fulle av svarte svimerker. Også svabergene blir skjemmet av sprekker og sår. Alt dette for at vi skal kunne fore oss selv med varm mat når det er som varmest.

Jeg skjønner godt at Miljøpartiet De Grønne nå vil forby engangsgrillene. Men jeg er ikke så sikker på om det lar seg gjennomføre.

LES OGSÅ: Miljøpartiet De Grønne vil forby engangsgriller i parker

Engangsgrillene burde i det minste avgiftsbelegges så kraftig at det tilsvarer utgiftene som våre kommunale etater må bruke for å rydde opp.

Kanskje kan det også komme et mer miljøvennlig alternativ. Nordic Season har nå utviklet en bærbar gassgrill på størrelse med et vaffeljern. Den blir varm på ett minutt, mens en vanlig ­engangsgrill gjerne bruker 20 minutter. Gassgrillen skader ikke underlaget, og den kan pakkes ned rett etter bruk.

Slike griller vil gi langt mindre svineri å rydde opp i. At steke-osen fortsatt vil ligge tett der man drar for å være ute i frisk luft, er en annen sak.

Den hellige kosen

Tar man til orde mot denne bruk- og kastmentaliteten, blir man fort stemplet som en motstander av at folk skal få kose seg. I samme kategori er det lett å havne om man forsvarer dagens forbud mot å nyte alkohol på offentlig sted.

Unge Høyres leder Kristan Tonning Riise har stilt seg i spissen for aksjonen «Ja til pils i parken». Han mener det er tullete med et forbud som gjør halve Norge til kriminelle.

Nestleder i Trondheim AUF, Leon Bafondoku, svarer at det ikke er tullete å skjerme barn og ungdom mot fyll i parkene. I et innlegg i Aftenposten peker han på at alkohol i det grønne vil gi mer bråk, vold, søppel og hærverk. Det er mer enn nok ølbokser og knuste flasker i parken som det er.

Sovet?

Er man uenig i dette, mistenker jeg at man har sovet så lenge om morgenen at man ikke ser hvilken ryddejobb som gjøres.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter